Middelburg Dronk

KFC

 

KFC

Podium 33
4337 WV Middelburg

0118 - 606 931
info@restauranttafelen.nl
Website
Facebook

 

Een fastfoodrestaurant dat sinds 2007 is gevestigd aan Podium 33 in Middelburg.

Geschiedenis

2009
KFC Nederland

In december 2009 wordt KFC (voluit: Kentucky Fried Chicken) Restaurant geopend aan Podium 33 in Middelburg, in het zogenoemde ZEP-gebied. Aanvankelijk wordt de zaak geëxploiteerd door een franchisenemer (Johan Bruinsma), maar als die in de financiële problemen komt neemt KFC Nederland de bedrijfsvoering zelf over.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op KFC/fotos


Bijzonderheden

Het persbericht van KFC Nederland, over de opening van de vestiging in Middelburg, van december 2009:

"KFC Middelburg heeft afgelopen zaterdag 12 december haar deuren geopend en zal zaterdag 19 december een feestelijke publieksopening hebben. Tot dusver zijn de resultaten boven verwachting. Met de nieuwste aanwinst in Middelburg op het vrijetijdspark Zep Middelburg is dit het 8e restaurant voor franchiseonderneming KBS Franchise Beheer opererend vanuit Lelystad. 'We zijn er trots op om als eerste een KFC restaurant te kunnen openen in waterprovincie Zeeland. Dit is de gelegenheid bij uitstek om inwoners uit deze regio bekend te maken met ons concept. We merken dat veel gasten bijvoorbeeld (nog) niet weten dat de kip ter plekke in het restaurant vers bereid wordt,' aldus de Zeeuwse Restaurant General Manager Dean Verhoeff.

De KFC formule draait wereldwijd in 105 landen en is de meest populaire kipketen ter wereld. KFC serveert wereldwijd per jaar meer dan 12 miljoen gasten in meer dan 15.000 restaurants dagelijks vers bereide kip gerechten. KFC was in 2008 goed voor $ 17.8 miljard omzet, waarvan $ 12.7 miljard door franchisenemers werd gerealiseerd. Ook in Nederland heeft KFC grote ambities. op dit moment zijn er 34 restaurants in Nederland, een aantal dat in de komende jaren moet gaan groeien met ongeveer 3 vestigingen per jaar. Menigeen kent Kentucky Fried Chicken van naam, maar heeft er nog niet gegeten. Jammer, want door de verse bereidingswijze in het restaurant, gebruik van pure kipfilet en de echte smaak ervaar je de ultieme kipbeleving. Dat is waar KFC sterk in is en kunnen wij ons hierdoor onderscheiden van andere fastfoodketens."

Mooie verhalen

Van Middelburg Dronk op Facebook, 19 maart 2016:

Vraag niet waarom, maar KFC (Kentucky Fried Chicken) op de ZEP stond, als een van de weinige horecagelegenheden van Middelburg, nog niet op middelburgdronk.nl. Dat gaan we nu eindelijk eens rechtzetten. Informatie en beeldmateriaal hebben we inmiddels genoeg. Afgelopen donderdag werden we namelijk zowel voor als achter de schermen rondgeleid door Maarten Burgs, de assistent manager van het restaurant.

Maar wacht nu eens even! Maarten Burgs? Is dat niet die gozer die een jaar of vier bij Seventy Seven achter de bar stond? Klopt als een bus! En juist zijn nieuwe functie vonden we dus een mooie gelegenheid om eens kennis te maken met de Middelburgse vestiging van dit grote fastfoodconcern. Toen Maarten vorig jaar vertelde dat hij de overstap ging maken waren we –en velen met ons- aanvankelijk verbaasd, maar zijn verklaring was zo helder als wat: hij wil graag hogerop in de horecawereld. Hij zou bijvoorbeeld wel hotelmanager willen zijn, of een organisator van evenementen. Nu doet hij zulke dingen zo nu en dan ook, maar doorgroeien zonder ervaring bleek toch wat lastig. Iedereen weet dat je ontzettend veel leert als je achter een bar werkt, maar voor functies waarin je veel mensen moet aansturen wordt meestal toch meer gevraagd, vooral ervaring in vergelijkbare functies.

Als een ding afgelopen donderdag duidelijk werd, dan is het wel dat het met het opdoen van die ervaring wel goed zit bij KFC. Maarten volgde eerst een intern opleidingstraject van een paar maanden en ging twee maanden geleden echt aan de slag in Middelburg. Je staat er nooit zo bij stil, maar in zo’n functie krijg je enorm veel verantwoordelijkheden. Maarten stuurt niet alleen de 40 medewerkers aan (met hulp van zijn teamleiders), maar is ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van de producten, het gebouw en alle facilitaire zaken, de administratieve kant van het geheel, enz. In het geval van KFC komen daar nog allerlei specifieke elementen bij. Er zijn allerlei bedrijfsregels- en voorschriften, regelmatige controles van kwaliteitsteams, HRM-dingen van de Amerikaanse school, enzovoort.

Een extra uitdaging in Middelburg is de marketing en positionering van de zaak. De KFC kent dagelijks een paar flinke pieken (bijvoorbeeld als het lunchpauze is bij de Scalda die tegenover het restaurant is gevestigd), maar ook genoeg momenten waarop het nog te rustig is. De Drive Thru zou ook wel wat drukker mogen. Die pieken maken de bedrijfsvoering er niet altijd eenvoudiger. Zo legde Maarten uit dat de kip bij KFC om de dag vers binnenkomt. Hij liet de zakken met kip in de koelcellen zien en vertelde hoe die kip in de keuken van het restaurant wordt verwerkt. Uiteindelijk duurt het bakken van de kip zo’n 20 minuten, maar als dat eenmaal is gebeurd mag het product niet langer dan 20 tot 45 minuten in de schappen blijven liggen. Enerzijds wil je, als het dan opeens druk is, mensen niet eerst 20 minuten laten wachten op hun eten, anderzijds wil je ook niet met te veel onverkochte kip blijven zitten in de daluren. Het is nog niet zo eenvoudig om daar een goede balans in te vinden.

Maar Maarten heeft het enorm naar zijn zin. Hij leerde en leert erg veel, in korte tijd, vooral over de omgang met zo veel verschillende medewerkers. Uit de kroeg weten we nog dat Maarten weliswaar supergevat is, maar beslist geen druktemaker. Hij bewaarde altijd de rust. Dat doet hij bij KFC ook, maar soms moet hij ook streng zijn. Dat kan gewoon niet anders. In het verleden liet men de teugels regelmatig vieren, met als gevolg dat sommige medewerkers het niet meer zo nauw namen en soms uren te laat kwamen of zelfs helemaal niet kwamen opdagen. Zulke dingen kun je gewoon niet hebben. Dat is nu verleden tijd. Het is voor het team wel even wennen, dat nieuwe beleid, maar iedereen snapt ook wel dat het nodig is, als je het goed wilt doen als bedrijf.

Wij vonden het hoe dan ook mooi om Maarten nu eens in deze rol te zien. We moesten de neiging om een fluitje pils bij hem te bestellen weliswaar onderdrukken, maar toegegeven: die enorme sinas die hij voor ons tapte mocht er ook zijn. “Dit is zeker een kleine beker, Maarten?” We hebben hier geen kleine bekers”. Gaan we bij een volgend bezoekje die kip toch ook maar eens proberen :-)

Externe links

Bronnen

  • Krantenknipsels: PZC,
  • Foto's: Edwin Mijnsbergen, KFC Middelburg op Facebook