Middelburg Dronk

Klein Antwerpen

 

Klein Antwerpen

Noordweg
Middelburg

 

Een herberg annex kolfbaan, en later ook bakkerij, die in ieder geval vanaf 1771 (maar vermoedelijk al veel eerder) wasn gevestigd aan de Noordweg te Middelburg, toen nog Brigdamme. De zaak was wellicht een voorloper van Antwerpen.

Geschiedenis

1771

Al in een krant van 1771 wordt Klein Antwerpen genoemd, als "de van ouds vermaarde en neringryke herberg".

1813
Jan Kwekkeboom

In 1813, maar wellicht eerder, zit Jan Kwekkeboom in de herberg Klein Antwerpen - hij is getrouwd met de Westkappelse Neeltje Hengst (zeeuwengezocht [1]). In 1916 wordt zoon Pieter (zeeuwengezocht [2]) en een jaar later vertrekken Jan en Neeltje naar herberg het Kasteel van Batavia in Westkapelle.

1827
J. van Galen

In 1771 staat de vanouds Vermaarde en Neringryke Herberg Genaamd Klein Antwerpen in Brigdamme te koop. De herberg is, naast een annex waarop diversche Drinkloges, Royale Kolfbaan en andere gerieflykheden meer, voorzien van vier beneden Vertrekken en doorgaande Zolder. Jacobus van Galen is herbergier vanaf 1827 - hij is in 1831 eigenaar van een pand in Brigdamme dat gecodeeris als Sint Laurens D 171 (zeeuwengezocht [3]) en wanneer zijn zaak Klein Antwerpen in 1849 uit de hand te koop is, heeft het pand naast herberg ook de functie van bakkerij. Wanneer zijn echtgenote Maatje Huissoon in 1855 overlijdt (zeeuwengezocht [4]) hertrouwt Jacobus van Galen in 1858 met Leuntje Botting (zeeuwengezocht [5]) - hij overlijdt in 1858 (zeeuwengezocht [6]).

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Klein Antwerpen/fotos.

Naamgeving

Bijzonderheden

  • Pieter Kwekkeboom, de zoon van Jan en Neeltje, maakt later carrière in het onderwijs en hij is meer dan veertig jaar onderwijzer in Arnemuiden. Toen hem in 1886 op de meest eervolle wijze ontslag werd verleend zei heel Arnemuiden spijtig: "Zo'n meester krijgen we nooit weer." - een jaar later overleed hij (zeeuwengezocht [7]).

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen