Middelburg Dronk

Ko D'oooooooor

 

Ko D'oooooooor

Lange Noordstraat 43
4331 CB Middelburg

06-81711872
info@kodoooooooor.nl
Website
Facebook

 

Espressobar Ko D'oooooooor was tussen juli 2007 en augustus 2014 gevestigd aan de Lange Noordstraat 43 in Middelburg. Ko D'oooooooor combineede de koffiebar met een galerie (genaamd 'Revolution 100.000.000'), waar behalve exposities ook vaak lezingen en muziekoptreden worden gegeven. De galerie wordt incidenteel ook gebruikt voor vergaderingen en andere bijeenkomsten. Ko D'oooooooor richtte zich volledig op koffie, thee en lunchgerechten, maar tijdens besloten evenementen werd er wel bier en wijn geschonken. Op de menukaart staan ook Irish-, French- en Amore Coffee

Geschiedenis

2007
William Verstraeten en Marijke Anna Verstraeten-Smulders

Van de website: "Marijke Verstraeten en dochter Sara Thijs openden in juli 2007 Middelburgs eerste echte espressobar in de Lange Noordstraat te Middelburg. De bar werd officieel geopend met de Koffie Cantate van Bach, door oud-wethouder van cultuur Gerrit Schoenmakers. De vormgeving en de inrichting van de bar werden door William Verstraeten verzorgd. De Revolution Gallery van William Verstraeten, voorheen gevestigd in de Herenstraat, werd voortgezet in de ruimte naast de espressobar. Het uitgangspunt van Marijke was de galerie een laagdrempeliger karakter te geven door goede koffie te verkopen, waardoor koffiedrinken en kijken naar hedendaagse kunst gecombineerd konden worden.Espressobar Ko D'oooooooor begon met alleen koffie. Niet lang daarna kwamen de taarten van Marijke en de dik belegde boterhammen van het Vlaamsch Broodhuys. De tosti's van biologisch brood maakten het plaatje compleet".

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Ko_D'oooooooor/fotos.


Naamgeving

  • KO staat voor koffie en de 8 o's in de naam refereren aan het Chinese geluksgetal (dochter Sara Thijs studeerde sinologie). D'oooooooor verwijst ook nog naar 'door als in doorgaan'.
  • Rond 2011 kreeg het pand de naam 'De Lachende Draken'. Die naam heeft geen historische achtergrond maar werd door William aangebracht omdat er in die periode veel mensen in de zaak kwamen die in het jaar van de draak geboren zijn (1976). Lachende draken zijn bovendien het ultieme gelukbrengende symbool voor een onderneming.

Bijzonderheden

  • Dochters Sara Thijs en Charlie Verstraeten werken ook in de zaak.
  • De zaak beschikt over WiFi. Daar maken veel mensen, waaronder studenten van de Roosevelt Academy, gebruik van.

Mooie verhalen

Ko D'oooooooor: onbetaalbaar! (Edwin 29 augustus 2014)

Als Code Oranje van William Verstraeten iets heeft bevestigd, dan is het wat mij betreft toch wel dat we met z’n allen zo voorspelbaar zijn als de pest. Gebruik een opvallende kleur of een opmerkelijke uitspraak en je bent verzekerd van aandacht in de media, en van een mening van het publiek. Voeg daar een snufje eerlijkheid over de fouten die jij en anderen maakten aan toe en je krijgt de onderbuikgevoelens van velen er gratis bij. Het enige dat je niet kunt regisseren is de felheid waarmee sommigen reageren, zodra zij bepaalde kwesties op hun eigen situatie projecteren. Dat laatste blijken veel critici namelijk te doen. Zou dat het makkelijker maken om uitingen van ongenoegen te rechtvaardigen? Ik heb geen idee, maar feit is dat sommige mensen wel heel laag invliegen, ook als zij (nog) niet op de hoogte zijn van alle kanten van een verhaal. Daar valt dus helemaal niets aan te sturen.

Maar laten we het verhaal over kunst, kleuren, geld en aandacht even vergeten en met de bril van Middelburg Dronk op kijken naar de ontwikkelingen rondom Lange Noordstraat 43. Na zeven jaar houdt Espressobar Ko D'oooooooor op te bestaan. Dat vinden wij, en talloze Middelburgers met ons, doodzonde. Juist op het moment dat Marijke Smulders haar koffiebar begon kwamen wij in de buurt wonen. In de daaropvolgende jaren wandelden we dagelijks langs haar zaak en we zagen dat Ko D’oooooooor zich geleidelijk ontwikkelde tot het kloppende hart van een straat die ook niet stilstond. In 2007 was er nog niet veel beweging in de omgeving van het oude postkantoor, maar na verloop van tijd gebeurde er steeds meer. Nog een galerie, en nóg een. Een chocoladewinkel. Een hip kantoor voor zzp’ers. Een aanschuifrestaurantje in wording. Een homobar. We hadden het gevoel dat er iets moois aan het gebeuren was. De straat ademde opeens een andere sfeer dan die van een doorgaande fietsroute naar elders. Vooruitstrevend en aantrekkelijk was het nu! Cool.

Ook bij Ko D'oooooooor gebeurde er veel, met de door ‘Avonduren’ georganiseerde reeks concerten als hoogtepunt. Artiesten als Peter Broderick, Horse Feathers en Rue Royale stonden er plotseling te spelen op doordeweekse dagen, voor een jong publiek dat, heerlijk ouderwets, op kleurige kussens op de vloer zat. Zelfs als de muziek niet je kopje thee was, wilde je even aanschuiven. Het is gewoon leuk, om dingen te zien en horen gebeuren. Maar het is voorbij. Op 1 september stopt Marijke. Op 4 september wordt het pand geveild. Wat er voor in de plaats gaat komen weet niemand. In de jaren 40 was het een modezaak, daarna was het lange tijd de winkel van de erven Gabriëlse. In de jaren 70 was Radio Terako er gevestigd. Het kan van alles worden. Een ding is echter zeker: we gaan de hartelijkheid en gastvrijheid van het gezin Verstraeten missen. Dat moet gezegd omdat juist dat aspect onderbelicht bleef de afgelopen weken: deze lieve mensen betékenden iets voor de straat, de wijk en de stad. Onbetaalbaar!

Geen mooi verhaal

Code Oranje 1.JPG

Externe Links

Bronnen