Middelburg Dronk

Kom Eten

 
 

Een cafetaria en ' Wok to go' dat vanaf 16 augustus 2016 is gevestigd aan de Langevieleweg 21 in Middelburg. De zaak is een opvolger van Cheung Kee.

Geschiedenis

2016
Chuan Xu

In augustus 2016 opent Chuan Xu haar Chinees cafetaria annex Wok to go aan de Langevieleweg 21 in Middelburg. De 43-jarige Chuan runt de zaak samen met haar vriend Yang, die kok is in de zaak. Het stel ontmoette elkaar bij Restaurant A17 bij Roosendaal, waar zij voorheen beiden werkten. Chuan woont en werkt al 20 jaar in Nederland. Zij had eerder al een eigen zaak in Eindhoven en ze werkte in het verleden ook bij familie in Groningen en bij haar vriend in Rotterdam. Chuan woont boven de zaak, samen met haar vriend en haar moeder, die af en toe ook in het restaurant helpt. In mei 2017 werd bekend dat Chuan stopt met 'Kom Eten'. Op 10 oktober 2017 maakt Chuan echter weer een doorstart met de zaak, na een moeilijke periode.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Kom_Eten/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

Deze zaak zit in het pand waar jarenlang rijwielhandel (Bas) Melse) was gevestigd. Die zaak sloot in 1993. Het pand was nog enige tijd in gebruik als dumpstore, daarna opende Cheung in 1995 er zijn cafetaria (met tapvergunning).

Mooie verhalen

Van Middelburg Dronk op Facebook, 29 maart 2017:

Het was een beetje een valse start vorig jaar, mijn eerste kennismaking met Chuan Xu van “Kom Eten”Middelburg, aan de Langevieleweg. Dat ligt ook aan mij. Ik dender nogal eens onaangekondigd naar binnen ergens, met de vraag of ik even foto's mag nemen. Pas daarna stel ik me voor. Dat is niet altijd even handig. Toen ik kort na de opening van Kom Eten bij Chuan aanklopte, kwam ik op een nogal ongelegen moment, waardoor Chuan er niet voor voelde om vrolijk op de foto te gaan.

Een paar weken geleden mailde ze me, dat ze graag alsnog eens kennis wilde maken. Ze schreef zelfs dat ze zich een beetje schaamde. Dat is natuurlijk nergens voor nodig. Ik had het tenslotte ook anders kunnen aanpakken, op basis van een afspraak.

Maar gisteren spraken we alsnog af, en werd ik uiterst hartelijk ontvangen door Chuan. Ze bood me wat te drinken aan en ze vertelde over de nasleep van de overname van de zaak, over haar geschiedenis en over de Chinese cultuur. Chuan spreekt goed Nederlands, dus we begrepen elkaar prima.

Chuan is 43. Ze woont al 20 jaar in Nederland en had in het verleden al zaken in Groningen en Rotterdam. Later werkte ze ook nog bij Wereldrestaurant A17 bij Roosendaal, waar ze haar vriend Yang ontmoette. Daar woont ze nu mee samen boven de zaak. Hij is de kok van het restaurant. Een paar jaar geleden werd hij tweede op een nationale kookwedstrijd, vertelde Chuan. Chuan's moeder woont ook bij haar. Zij helpt soms ook in het restaurant.

Chuan en Yang zijn blij dat ze een plekje hebben gevonden in Middelburg. Het valt in Nederland niet mee om nog een betaalbare locatie te vinden als je een restaurant wilt beginnen. De meeste Chinezen willen grote zaken, met honderden plekken. Chuan wilde juist iets kleinschaligers. Daarom was dit restaurant een mooie buitenkans. Chuan had ons 's avonds uitgenodigd, 'opdat we samen zouden kunnen eten', maar ik ging toch liever even in de middag. "Allemaal leuk en aardig", moet Chuan gedacht hebben, "maar je krijgt toch een gerecht van ons". Ik probeerde niet eens meer tegen te stribbelen want het stond al voor mijn neus, en ik wilde niet nog eens onbeleefd zijn natuurlijk. Het was heerlijk. Ik vergat te vragen wat het was, maar het was een prima stukje vlees met een soort Bao Pao-achtig brood.

Fijn dat we nu alsnog kennis hebben gemaakt, Chuan. Bedankt voor de ontvangst! Nu is het artikel op de website ook meteen iets vollediger.

Externe links

Bronnen

  • Foto: Google Maps, Edwin Mijnsbergen