Middelburg Dronk

Koulon

Gravenstraat I 265 tweede pand van links, ca. 1900.JPG
Algemeen
Soort Cafe
Adres Gravenstraat I 265
Links
Tijdlijn
Periode 1820-1830
Opvolger(s) De Nieuwe Vriendschap
Gebied
Zie ook Gravenstraat

Logement annex tapperij annex winkel aan de Gravenstraat I 265 (later vernummerd tot 1) te Middelburg - voorloper van De Nieuwe Vriendschap en Weterings.

Geschiedenis

1828
D.C. Koulon-van Dorst

Coenraad Koulon heeft vanaf 1813 een winkel op het adres Gravenstraat I 265 waar hij o.a. staat geregistreerd als winkelier en negociant(zeeuwengezocht [1]). Wanneer hij in 1828 overlijdt (zeeuwengezocht [2]) neemt zijn weduwe, Dina Christina Koulon- van Dorst de zaak over en zij start tevens een logement annex tapperij in het pand. Een advertentie uit de Middelburgsche Courant van 7 juni 1831 geeft aan dat commissionair H.C. Rens, evenals zijn voorganger L. Boone, logeert bij Mejuffrouw de Weduwe Koulon op de hoek van de Gravenstraat - zij staat in 1839 en 1840 als tapster geregistreerd (zeeuwengezocht [3]) en (zeeuwengezocht [4]). In 1842 stopt Dina Koulon en vestigt De Nieuwe Vriendschap zich in het pand - ze overleed in 1867 op 85-jarige leeftijd (zeeuwengezocht [5]).

Foto's


Naamgeving

Aangezien de naam van de zaak nog ontbreekt, is voorlopig gekozen voor die van de eigenaar.

Bijzonderheden

  • Dochter Johanna Isabella Koulon trouwde met J.J. Ballet van Het Klooster en dochter Cornelia Johanna Koulon met een zoon van C.P. Hertogh van het Huys van Domburch (zeeuwengezocht [6]).
  • Jacobus Cornelis van der Harst opent in mei 1858 zijn winkel (met o.a. visch, wat ook nog op de foto rechtsboven te zien is) en vraagt in januari 1882 Verlof aan voor het pand - wellicht slechts voor de verkoop van drank in zijn winkel. Zijn zoon en later kleinzoon zaten in Van der Harst en Nederlands Koffiehuis.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Gravenstraat I 265 (later vernummerd tot 1) Middelburg

Externe links

Bronnen

  • Foto: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Krantenknipsels: Historische Kranten Koninklijke Bibliotheek en Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek