Middelburg Dronk

Kruijsse

 

Kruijsse

Lange Giststraat
Middelburg

 

Een tapperij annex slijterij annex winkel die tussen 1867 en 1874 was gevestigd in de inmiddels verdwenen Lange Giststraat F 187 (hoek Sint Pieterstraat) in Middelburg - de straat heet nu Damplein.

Geschiedenis

1867
M. Kruijsse

Marinus Kruijsse zit in 1862 al in het pand Lange Giststraat F 187 (hoek Sint Pieterstraat), waar hij een winkel uitbaat (zeeuwengezocht [1])- later tevens slijterij annex tapperij; je kon er dus ook alcohol nuttigen. In oktober 1867 adverteert hij met bier van de Nederlandsch-Beierse Bierbrouwerij, te bekomen a 25 cent de Flesch. In 1874 gaat hij failliet (zeeuwengezocht [2]) en verhuist hij noodgedwongen naar het Pakhuis aan de Sint Pieterstraat F 30 dat bij zijn winkel hoort - hij zal later nog Kruijsse (2), Kruijsse (3) en Kruijsse (4) uitbaten.

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

In het pand is tot in de jaren '80 van de 20ste eeuw een slijterij gevestigt geweest. Tijdens mijn middelbare schooljaren in de Sint Pieterstraat, eind jaren '60, was de zaak van Roose (die naam is ook op de foto rechtsboven nog vaag zichtbaar) en hij had een achterplaatsje waar vroeg het Pakhuis moet zijn geweest. Dat achterplaatsje leverde vaak wat drinkgeld op, aangezien daar het lege goed stond opgestapeld. Komende van de R.H.B.S. pakten we ieder een krat met lege flessen, liepen de hoek om, leverden de krat in bij Roose en incasseerden het statiegeld - vervolgens liepen we naar onze schoolkroeg Damzicht waar enigsins snerend - weer een rondje van Roose! - werd potverteerd. We vroege Roose ook weleens of hij nog van die overheerlijke Hero cerise had. "Natuurlijk heren", zei hij dan en liep naar achter, waar, zoals we wisten, die lafzoete kersenlimonade als ware winkeldochter lag opgeslagen. Dat was een beetje smerige truc, maar we bleven met onze handen uit de kassa, alleen viel er soms een fles wodka of whiskey van de wagen - smaakte die winkeldochter tenminste nog ergens naar.

Externe links

Bronnen