Een koffie- en theesalon aan de Dam 61 te Middelburg, tevens een winkel in damesmode, interieur en woonaccesoires. De zaak was een late opvolger van Het Badhuis dat toen nog op het adres Dam N 111 (later vernummerd tot 61) was gehuisvest.
Inhoud
Geschiedenis
2005
|
Jobine Jobse en Nicole Pellegrino In februari 2005 opent het Paleis op de Dam zijn deuren op het adres Dam 61 in Middelburg. Jobine Jobse gaat, met medevennoot Nicole Pellegrino, letterlijk op kamers bij haar vader Willem Jobse die zijn zaak Willem's Winkel in het pand heeft. Naast koffie en thee kan er ook licht-alcoholisch als een glas wijn worden gedronken. In december 2007 houden zowel het Paleis op de Dam als Willem's Winkel op te bestaan. Het Paleis op de Dam verhuist (alleen de winkel) naar de Nieuwe Burg en verandert later zijn naam in & More (zie ook externe links). In het pand aan Dam 61 opende in het najaar van 2014 Indistrieel. |
Foto's
Meer afbeeldingen zijn te vinden op Paleis_op_de_Dam/fotos
Willem's Winkel en Weer en Wind Dam 61 Middelburg kondigen verrassende opening aan PZC december 2004
Het Paleis op de Dam opent zijn deuren PZC februari 2005
Advertentie Paleis op de Dam PZC oktober 2005
Naamgeving
De naam refereert aan het gelijknamige Paleis op de Dam in Amsterdam.
Bijzonderheden
- In de jaren veertig was in het pand de Middelbare Handelsschool gevestigd, van 1953-1956 de Chr. HBS. Tussen 1888 en 1902 woonde dr. Abraham van der Swalme in het pand. Hij was gemeenteraadlid en lid van het polderbestuur. Van 1903 tot 1907 woonde burgemeester Schorer in het pand.
Mooie verhalen
Historie Paleis op de Dam
Van de website Paleis op de Dam:
Het oudst bekende van dit Rijksmonument dateert van 1575, dit is het eerste jaar dat er schoorsteenbelasting geheven werd. De fraaie gewelfkelders dateren uit deze periode en zijn nog steeds in uitmuntende staat. Ten tijde van de gloriedag van de VOC werden hier de wijnvaten zo van de schepen in het dok naar binnen gerold.
In deze periode waren het nog twee verschillende panden, genaamd “Het vliegend Hert” naar één van de VOC schepen en “La Rochelle” naar de Franse handelsplaats waar o.a. de wijn vandaan verscheept werd. In 1845 werden de twee panden samengevoegd tot één pand, daarbij werd er een nieuwe voorgevel opgetrokken en aan de achterzijde werd een koetshuis gerealiseerd. In hoogtijdagen reed de koets van de bewoners door de royale entree via de binnentuin naar het achtergelegen koetshuis.
Opdrachtgever van deze samenvoeging was familie Boddaert. Pieter Boddaert vestigde zich in 1644 in Middelburg en was actief als koopman op de Levant (West-Azie) en Spanje. Tevens was hij bestuurder van de VOC en WIC. Zijn afstammelingen bekleedden in de 17e en 18e eeuw belangrijke functies in het bestuur van de stad Middelburg en de provincie Zeeland. Tevens waren zij bewindhebbers van de WIC en de VOC en dreven handel.
Begin 20e eeuw werd het pand verkocht en in gebruik genomen als Handelsavondschool en in 1953 werd de christelijke hbs er gevestigd.
Vanaf medio jaren ’70 diende het pand als opslag voor de firma Bergwerff. Deze firma handelde in biljarts, gokkasten en café inventarissen.
Toen de huidige eigenaar het pand in 1989 verwierf was er dan ook al jaren geen onderhoud gepleegd en volgde in eerste instantie een jarenlange restauratie. Waarna in 1992 Willem’s Winkel antiek & interieur haar deuren opende.
Sinds 2009 wordt het gebouw als kantoor en winkelruimte verhuurd.
Bronnen
- Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
- Foto: collectie Rob van Hese