Middelburg Dronk

Paris

 

Paris

Vlissings Wagenplein 14
Middelburg

 

Een café dat tussen 1943 en 1953 was gevestigd aan het inmiddels verdwenen Vlissings Wagenplein 14 in Middelburg. De zaak was een voorloper van Café Dijkzicht en een opvolger van Bellevue, bij sommigen beter bekend als café Van Hoepen. Het café stond aan het eind van het Vlissings Wagenplein op de hoek met de Blauwedijk. Dit plein, waar ook logement 't Hoekje aan gelegen was, is eind jaren '60 gesloopt voor de aanleg van het kruispunt bij de Schroebrug.

Geschiedenis

1943
W.L. Schut

Op 25 oktober 1943 vraagt W.L. Schut verlof A aan voor de benedenvoorlocaliteit van het perceel Vlissingsch Wagenplein 14. Het pand zelf staat dan nog altijd op naam van Antje Nomen, die al sinds 1924 in voorganger Bellevue zat. Zij verkoopt het pand in 1948 voor 2200 gulden aan de Dommelsche Bierbrouwerij (zie de verkoopakten op de fotopagina)

1944
G. Sinke

Ene G. Sinke vraagt een drankvergunning aan voor het Vlissings Wagenplein 14, in een advertentie in de Vrije Zeeuw, van 27 december 1944.

1950
A.A. Triou

A.A. Triou vraagt op 30 september 1950 verlof A aan voor de locatie Vlissings Wagenplein 14 - een jaar later vraagt hij ook verlof A aan. Hij vertrekt in 1953 en Rinus van Hoepen heropent onder de naam Dijkzicht

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Paris/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

  • Op de foto (Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek) het Vlissings Wagenplein in 1967 met helemaal links op de hoek café Dijkzicht.
  • Willem Lambertus Schut was een zoon van Dina Schut-Botbijl (zeeuwengezocht [1]) die in cafe Schut in de Vlissingsestraat zat.

Mooie verhalen

Uit 'Het Wagenplein was vol leven:
Er waren twee cafés. "In één daarvan trad de straatmuzikant Willem Leiendecker op, beter bekend als Koperen Ko." Later ging Leiendecker naar Rotterdam en inspireerde Wim Sonneveld tot het typetje Nikkelen Nelis. Minstens zo beroemd in Middelburg was orgelman Jan Pluijmers met zijn Mina. "De mensen waren arm, maar het was een door en door gezellige buurt. Als mijn moeder in het kraambed lag, kwam er altijd wel iemand met een pannetje soep langs." Rond het Wagenplein lagen inmiddels verdwenen straten als de Teerpakhuizenstraat en de Winterstraat. "In de Winterstraat stond het café van Gerrit Rinkel met een prachtig Mortierorgel. Ik heb er vaak voor het raam gestaan om te luisteren. Prachtig! Helaas werd het café in de oorlog door een Engelse bom getroffen."

Externe links

Bronnen