Middelburg Dronk

Pax

 

Pax

Stationsstraat 34
4331JB Middelburg

 

Een hotel-café- restaurant aan de Stationsstraat 34 (voorheen Stationstraat P 43 op de hoek met de Blauwedijk) - een opvolger van Royal, De Zeeuw, Koole, Piet Mulder en De La Station.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Pax/fotos


Geschiedenis

1950
P.G. Goergen

In mei 1950 wordt het hotel geopend door P.G. Goergen - het hotel telt aanvankelijk 40 bedden.

1957
Van Heeringen

Van Heringen zit in 1957, maar wellicht eerder, in de zaak.

1958
M.E. Massink

Hotel Pax is vanaf 1958 eigendom van mevrouw M.E. Massink. Zij runt het hotel tot 1971. In dat jaar verschijnt er een rouwadvertentie voor een trouwe medewerker (ene Schönfeldt) - kort daarna stopt Massink ermee.

1971
G. Schoonhoven

In 1971 verkoopt mevrouw Massink Pax aan G. Schoonhoven uit Hilversum. Hij wil het hotel moderniseren en maakt er zelfs gedeeltelijk een bar-dancing van die de naam Bar Bodega Medoc krijgt. In de krant verschijnen personeelsadvertenties waarin gemeld wordt dat getrouwde vrouwen desnoods ook welkom zijn. Hoe de zaak van Schoonhoven het doet is niet duidelijk, maar in de loop van de jaren '70 wordt de zaak eigendom van een in Amsterdam gevestigde Engelse investeringsmaatschappij.

1975
Th. Post

In november 1979 keuren de gemeentelijke brandweer en de energiemaatschappij het pand af. De investeringsmaatschappij kan het benodigde kapitaal voor een verbouwing niet opbrengen, waarna Pax en Th. Post B.V. uiteindelijk failliet gaan (dat faillissement werd in juni 1981 opgeheven wegens gebrek aan baten). Het gebouw stond in 1980 leeg en was een gemakkelijk doelwit voor vandalen en insluipers. In augustus van 1980 leidde dat tot brandstichting, waarmee het pand in de as werd gelegd. In 1982 toonden zowel Woningbouw Middelburg als Jac Hermans uit Soest belangstelling voor de locatie, maar de Walcherse Bouw Unie kocht het pand in de zomer van 1984 en bouwde er een winkelruimte (onderverdieping) met een appartementencomplex (bovenverdieping). Supermarkt Jac. Hermans huurde het pand vervolgens wel jarenlang en anno 2014 zit fietsenwinkel Voskamp in het pand.

Naamgeving

Bijzonderheden

  • In maart 1972 opende de exploitant van Pax ook nog de Bar Bodega Medoc. Dit was ook een soort dancing, die iedere avond geopend was. De ingang bevond zich aan Blauwedijk 49.
  • Rob Roosdorp van sportcafé Hebbes begon zijn carrière, net afgezwaaid uit militaire dienst, in de horeca bij Pax.

Mooie verhalen

Horecaondernemers hebben het wel een beetje gehad, met negatieve recensies op het web. Wat dan te denken van deze, van een verblijf in Hotel Pax, in 1952. We lezen op http://richardveldhoen.jouwweb.nl/hoe-ik-papa-heb-leren-kennen-kopie:

"In januari 1952 zijn we terechtgekomen in Middelburg, Hotel Pax, recht tegenover het treinstation van Middelburg. Hier hebben we echt een hele slechte vervelende tijd gehad. De eigenaar was heel erg stug en zeer onbeschoft. De kamers waren veel te klein voor een gezin met 2 kinderen. Het eten was vreselijk en het meubilair was ook niet veel soeps.

Papa heeft verschillende malen ruzie met de eigenaar gehad over van alles en nog wat. Papa heeft al die tijd dat we terug waren gesolliciteerd. Hij is toen we in Middelburg zaten bij de luchtmacht aangenomen. Papa heeft toen een verzoek ingediend voor overplaatsing. Gelukkig hebben daar niet lang hoeven te blijven.

Er was in Middelburg toch wel iets fijns gebeurd. Daar ben ik zwanger geraakt van Roy."

Externe links

Bronnen