Middelburg Dronk

Hebbes

 

Sportcafe Hebbes

Breeweg 96
4335 AS Middelburg

06 46070064

 

Sportcafé aan Breeweg 96 in Middelburg. gel Anders dan veel mensen denken heeft deze zaak de status van een echt café; het is dus geen sportkantine.

Geschiedenis

1997
Rob Roosdorp

Op 31 december 1996 verlaat Tonnie van de Ameele de Kantine Breeweg en met ingang van 1 januari 1997 huren Rob en Ina Roosdorp het onroerend goed van de gemeente. Roosdorp gaat intern verbouwen, de bar komt op een andere plaats, er komt een keukentje en een totaal andere inrichting - de volledige inventaris is van Roosdorp. Voor de gemeente was het van dan af geen kantine meer maar een horecabedrijf onder de naam Sportcafé Hebbes. Na de vele feesten, sportevenementen ,zowel binnen als buiten vonden deze exploitanten het in 2009 genoeg. Ze verkochten het bedrijf aan de gemeente en die verpachten het sinds 16 maart 2009 weer aan de heer Bram Pouwer.

2009
Bram Pouwer

Bram Pouwer pacht Hebbes vanaf 2009 van de gemeente Middelburg. In april 2012 is Hebbes gesloopt, om tijdelijk (9 maanden) gevestigd te worden in een keet. Wellicht zal Pouwer de nieuw te bouwen localiteit weer gaan pachten en exploiteren - het is nog niet bekend of het café onder dezelfde naam zal heropenen.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Hebbes/fotos.

Naamgeving

De naam is gekozen omdat sporters , als ze winnen ," hebbes" roepen. Als ze een biertje aangereikt krijgen is het" hebbes" Als ze vrouw versieren is het ..........enz.

Bijzonderheden

  • Uit de PZC van 3 april 2012: "De metamorfose van De Voorborch in Middelburg tot sportcomplex De Sprong dreigt een valse start te krijgen door de sloop van sportcafé Hebbes, zonder dat er meteen een nieuwe sportkantine wordt geopend. De nieuwe horecegelegenheid wordt pas over negen maanden opgeleverd, samen met de tweede sporthal. Wethouder Albert de Vries zoekt naar een oplossing. Deze maand verhuizen de sportclubs van de oude sporthal naar de nieuwe ernaast. Onmiddelijk daarna begint de sloop van De Voorborch én Hebbes. Op die plek wordt een tweede nieuwe sporthal gebouwd met horecagelegenheid.

Negen maanden geen kantine heeft grote gevolgen, voorspelt Rob Roosdorp van badmintonvereniging Smash en ook betrokken bij het zaalvoetbal. "Om het verenigingsleven in deze tijd een beetje op peil te houden is het voor ons héél belangrijk dat er een derde helft is", aldus Roosdorp. En die derde helft verdwijnt. Weliswaar tijdelijk, maar negen maanden wachten is voor de verenigingen te lang. Roosdorp vreest voor het ledenbestand van de verenigingen die in De Sprong sporten. "Voor de verenigingen zonder kantine is het een sprong in het diepe en er zullen leden afhaken die eventueel naar andere verenigingen gaan. Donderdagavond 12 april moeten we zeggen: dáááág , tot volgend jaar of zijn er dan geen leden meer?" Enkele (zaal-)voetbalevenementen, zoals de strijd om de Eddy Goormachtigschaal en het zomeravondvoetbal, gaan nu niet door. Tenzij er alsnog een oplossingen uit de hoge hoed komt. Roosdorp weet niet alleen als sporter wat het belang is van een horecavoorziening bij een sporthal. Tot 2009 was hij zelf de uitbater van het sportcafé op de Voorborch. Volgens Roosdorp zou het toch mogelijk moeten zijn een oplossing te vinden voor het kantineloze tijdperk op De Sprong: "Als je maar een beetje creatief bent kun je zo een tijdelijke horeca unit neerzetten om je klanten tegemoet te komen." Wethouder De Vries is op de hoogte van het probleem. Hij zegt te willen zoeken naar een oplossing, want hij erkent het belang van 'de derde helft' voor de sportverenigingen."

  • Rob Roosdorp begon zijn carrière, net afgezwaaid uit militaire dienst, in de horeca bij Pax.

Mooie verhalen

  • Gevraagd naar zijn activiteiten na zijn pensioen antwoordde Rob Roosdorp: "De laatste 2 jaar is mij al dikwijks gevraagd : wat doe je nu eigelijk vanaf het moment dat je met pensioen bent. Wel, zeg ik dan; ik heb het geluk gehad om een opleiding in de chemie sector te volgen. ÉÉN VAN DE DINGEN DIE IK DAN HET LIEFST DOE IS BIER, WIJN EN WISKEY OMZETTEN IN URINE. Ik doe dit elke dag en heb het gevoel dat ik goed bezig ben. Ik doe het in ieder geval met héél veel plezier. Maak je over mij maar geen zorgen, Ik zou zeggen proost en tot ziens!"

Externe links

Bronnen

  • Krantenknipsels en foto's: collectie Roosdorp
  • Tekst sluiting Voorborch: Theo Giele, PZC