Middelburg Dronk

Piet Vogel

Tussen 1941 en 1950 Een (nood-) café met biljart aan de Londensekaai 47. De zaak was een opvolger van Bodega.

Geschiedenis

1941
Pieter Vogel

Piet Vogel (geb. Middelburg 22-7-1905, wonend Wagenaarstraat 23) vestigde zich hier in februari 1941 en ontwikkelde zich van café-biljart annex sigarenmagazijn tot café restaurant. In 1942 heropende de zaak in de noodgalerij aan de Londensekaai (nummer 47-48) en in 1949 weer in het pand aan de Londensekaai 47. Weer een jaar later moest Vogel noodgedwongen stoppen (oktober 1950). Hij was toen inmiddels naar Goes verhuisd. Daar opende hij in november van dat jaar café-restaurant Koepoort. Uit het krantenartikel uit de PZC van 2 augustus 1950 blijkt dat de sluiting van het cafe niet op de instemming van de eigenaar kon rekenen. Hij hield zijn zaak tot het bittere eind geopend, letterlijk totdat het dak eraf ging. Voor nieuwbouw op de Markt kreeg hij geen toestemming van de gemeente.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Piet_Vogel/fotos


Naamgeving

Bijzonderheden

De Amstelbrouwerij was mede-eigenaar van dit cafe. Pieter Vogel was mogelijk ook nog enige tijd in bezit van 't Raedthuys, in de Lange Noordstraat. In 1948 vroeg iemand met dezelfde naam daar in ieder geval een volledige vergunning aan.

Mooie verhalen

Eet lekker bij de stekker

Peter Carol vertelt: "Ik heb uit mondelinge overlevering mogen vernemen dat er een behoorlijk concurrentie was tussen de verschillende drank- en eetgelegenheden in de noodcafé’s en hanteerde men al vroeg reclameslogans, lang voordat het woord überhaupt was uitgevonden. Zoals jullie bij Dick Castenmiller hebben neergeschreven was de kreet “Eet je dik bij Dick” er één van. Bij Piet Vogel werd de slogan “Eet lekker bij de Stekker” gehanteerd. Dit kwam voort uit het voetbalverleden van Piet, die in zijn tijd een begenadigd en bekend voetballer was van Zeelandia en MV&AV Middelburg. Met name zijn snelheid en waarschijnlijk ook zijn hardheid was befaamd vandaar de bijnaam “De Stekker”. Voor de jongeren en niet Zeeuwen onder ons, stekkeren betekent “dwars door alles heenvliegen”.

Externe links

Bronnen