Middelburg Dronk

Clubhuis MZVC

 

Clubhuis MZVC

M.H. Boassonlaan 4
Middelburg

0118-681195
info@mzvc.eu
Website
Facebook
Twitter

 

Clubhuis van de MZVC (Middelburgse Zaterdag Voetbal Club) in de M.H. Boassonlaan 4 te Middelburg.

Geschiedenis

2003
MZVC

Op 30 augustus 2003 opent MVZC haar nieuwe clubhuis aan de M.H. Boassonlaan 4 in Middelburg. Wanneer voetbalvereniging Middelburg in 2000 stopt met zaterdagvoetbal, zegt een aantal leden het lidmaatschap op en wordt MZVC opgericht. Bij gebrek aan een clubhuis zit de jonge vereniging eerst tijdelijk in de Kantine Nadorstweg en wanneer die wordt afgebroken als noodoplossing zelfs in een portocabine. De kantinegeschiedenis in een notendop: april 2000 tot mei 2001 clubhuis Kantine Nadorst, van juni 2001 tot en met 30 augustus 2003 Portacabin ‘Antine’ en vanaf 30 augustus 2003 het clubhuis aan de M.H. Boassonlaan 4.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Clubhuis_MZVC/foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Portocabin ‘Antine’

De portocabin heeft twee jaar dienst gedaan als clubhuis. Optimaal was het allemaal niet. Regelmatig verstopte WC’s zorgden voor hordes wildplassers aan de buitenzijde van het gebouw. Dat daar überhaupt nog gras is gaan groeien wekt tot op de dag van vandaag verbazing. Voor de aanwezige damesvoetballers was dit alles nog wat lastiger en hoe zij deze praktische problemen hebben opgelost blijft verborgen in de nevelen der tijd. Daarnaast vielen regelmatig de kachels uit, stond het gebouw met geringe windkracht al te trillen en was er weinig ruimte en veel lekkage. Ook de (on)toegankelijkheid van het gebouw was legendarisch. Het hoogteverschil tussen terra firma en de ingang was dusdanig groot dat velen naar binnen moesten worden gehesen. Naar buiten ging het trouwens beduidend makkelijker vooral omdat vaak vergeten werd dat er een gigantische afgrond opdoemde wanneer men de deur uitstapte. Er zijn mensen in Middelburg die hier nog immer de littekens van dragen. Toch roept dit simpele en sympathieke gebouwtje mooie herinneringen op bij veel leden. Het was er beregezellig en er is een kampioenschap gevierd waarbij de kratten tot aan het plafond stonden en het leek alsof het dak steunde op massieve muren van kratten bier. De naam ‘Antine’ kwam voort uit het feit dat letter ‘K’ niet wilde blijven plakken op de buitenmuur. Bijgelovige geesten, wellicht onder invloed van spiritualiën, spraken van een voorteken dus is het twee jaar lang de ‘Antine’ gebleven.

De club van de fles

Een mooi verhaal van Peter Carol:
"MZVC is, ondanks dat ze nog maar sinds 2000 bestaat, een echte “traditionsverein” voor wat betreft het nuttigen van drank. Spelers, leden en toeschouwers zijn grootgebracht met de fles, de bierfles welteverstaan. De traditie dat bier genuttigd dient te worden uit een fles vindt zijn oorsprong in de toenmalige zaterdagafdeling van MV&AV Middelburg. Destijds kon in het clubhuis van de MV&AV gekozen worden tussen tapjes en flesjes. De zaterdagvoetballers kozen om diverse redenen voor flesjes, bij voorkeur verpakt in kratten. Het bespaarde veel loopwerk richting de bar en een tafel vol met flessen en kratten geeft toch meer gezelligheid dan wat van die glazen met schuimrandjes. Toen het bestuur van de MV&AV, in een vlaag van verstandsverbijstering, besloot om alleen nog maar bier van de tap te verkopen en de flessen te weren leidde dit in de jaren tachtig tot de befaamde Middelburgse bieroorlog. Subversieve elementen gingen over tot het voeren van actie. Bij de supermarkt gekochte kratten werden het clubhuis ingedragen waarna deze demonstratief op de bruine stamtafel van de zaterdag werden gezet en geledigd. Ook het na trainingen en wedstrijden, verkassen naar de kantine van de sporthal aan de Sportlaan, waar wel flessenbier werd verkocht, is hier een voorbeeld van. Het bestuur is tenslotte op haar schreden teruggekeerd, het innamevolume van de zaterdagvoetballers was nu eenmaal enorm, en de boycot sloeg te grote gaten in begroting en inkomsten van de vereniging. MZVC zet, als erfgenaam van de toenmalige “Middelburg zaterdag”, de traditie van flessenbier voort. Zelfs het merk, Heineken, is al die jaren hetzelfde gebleven ondanks pogingen van enkele naïevelingen om dat Belgische babypils van Jupiler als huismerk naar voren te schuiven. Een kansloze missie natuurlijk bij een “traditionsverein”."

Externe links

Bronnen

  • Foto's: collectie Peter Carol