Middelburg Dronk

Scherp

 
 

Een restaurant dat vanaf 2007 is gevestigd aan de Wijngaardstraat 5 te Middelburg. De zaak is een opvolger van Ten Weijngaert.

Geschiedenis

2007
M. Scherp en D. Scherp-Zapata

In augustus 2007 namen Mart en Dhani Scherp restaurant Ten Weijngaert over en op 26 oktober van dat jaar openden ze hun restaurant Scherp. In 2010 wordt Scherp door Michelin onderscheiden met een zogenaamde Bib Gourmand - een belangrijk criterium hiervoor is, naast culinaire creativiteit, een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Sinds 2015 is in de naburige panden van het restaurant ook een B&B te vinden: Slapen bij Scherp.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Scherp/fotos


Naamgeving

  • Vernoemd naar de achternaam van de eigenaar

Bijzonderheden

  • De Wijngaardstraat is mogelijk vernoemd naar een wijngaard in deze omgeving, die zou kunnen hebben toebehoord aan het cellebroedersklooster dat er ooit was gevestigd. Van DBNL: "De voorm. Engelse kerk (Simpelhuisstraat 10) [4], een eenbeukige kerk met driezijdige sluiting en aan de straatzijde een laat-gotische ingang, werd in 1480 gebouwd als kapel van het in 1471 gestichte cellebroedersklooster. Na de alteratie van 1574 werd de kapel in 1592 ingericht als tapijtweverij van Jan de Maecht. In 1629 kwam de kapel in gebruik als Engelse kerk, met een toegang in het koor. De Engelse gemeente werd in 1921 opgeheven. Bij de restauratie in 1955 verdween de koortoegang, herstelde men de in de 17de eeuw dichtgemetselde ingang met kielboog en kruisbloem en reconstrueerde men de vensters aan de straatzijde. Het gebouw heeft enige tijd dienst gedaan als Waalse kerk - ter vervanging van een in 1940 verwoeste kerk - en dient momenteel als trouwkerk van de Herv. gemeente. Tot de inventaris behoren een midden-17de-eeuwse preekstoel, een orgelgalerij met Lodewijk XV-details en een door George Stevens gebouwd orgel (1761). Van het grotendeels afgebroken cellebroederklooster resteren enkele 16de-eeuwse gebouwen aan de Simpelhuis- en Wijngaardstraat, waarvan een met een laat-gotische schouw. Deze gebouwen deden van 1611 tot 1812 dienst als Simpelhuis (tehuis voor geestelijk gehandicapten) en vanaf 1816 tot ver in de 19de eeuw als soepkokerij."
  • In november 2014 organiseert Mart Scherp een ludieke protestactie tegen de regeldruk waar ondernemers in Middelburg mee te maken krijgen, in de vorm van het gerecht 'Lange Jan'. De actie wordt toegelicht in een persbericht.

Mooie verhalen

Scherp is de stad

Van de Facebookpagina Wij zijn De Stad (Middelburg), op 27 september 2014:

"Mart en Dhani Scherp, van Restaurant Scherp in Middelburg, zijn ondernemers naar ons hart. Het stel nam in In augustus 2007 het voormalige restaurant Ten Weijngaert aan Wijngaardstraat 1-5 over en bouwde het uit tot een zaak met een hele goede naam, zowel binnen als buiten de stad. Scherp kreeg die goede naam natuurlijk vooral door de prachtige gerechten die er vriendelijk geserveerd worden, maar wat wij nu zo leuk vinden is dat Mart zich ook altijd zeer open manifesteert op sociale media. Hij is altijd aanspreekbaar op Twitter en Facebook, deelt behalve zijn successen ook mindere momenten, en hij is nooit te beroerd om deel te nemen aan bestaande initiatieven. Zo is hij in de december altijd erg druk met het restaurant en zijn opmerkelijke afhaalservice rond de kerstdagen, maar gaf hij vorig jaar wel een driegangendiner weg in de Facebookgroep 'Ik geef weg - Walcheren'. Natuurlijk is dat ook gewoon reclame maken, maar je moet het toch maar willen doen. Mart en Dhani willen dat dus. Super. Op Twitter meldde Mart begin augustus ook dat hij eigenaar was geworden van de panden naast het Restaurant. Het was droevig om te vernemen dat Bloemen- en decoratiezaak 'In de Verbeelding' moest stoppen in de panden op nummer 9 en 11, maar we vonden het wel fijn om te lezen dat de panden een nieuwe bestemming zouden gaan krijgen.

Nieuwsgierig als we zijn liepen we eerder deze week liepen de keuken van het restaurant even binnen, om te informeren naar de stand van zaken. Mart was uiteraard druk (hij gaf een elleboog in plaats van een hand, omdat hij juist met vis aan het werk was) maar nam toch even een half uurtje de tijd om ons rond te leiden in de panden. We vonden het erg grappig om nu al een gedekte dis achter het raam te zien staan, want 1 ding is zeker: zover is het nog lang niet. Er moet nog ontzettend veel gebeuren aan de panden. Maar wat zijn ze leuk! Mart is nog wel druk in overleg met de wijze mensen die over de monumenten en beschermde stadsgezichten van Middelburg gaan, want niet alles kan zomaar aangepast worden. Maar hij heeft er inmiddels gelukkig vertrouwen in dat er een oplossing zal komen. Het is namelijk de wens om het bestaande restaurant uit te kunnen breiden, zodat er ook eens wat grotere gezelschappen ontvangen kunnen worden. Maar die tussenmuur kan er natuurlijk niet zomaar uit. Dan ben je al gauw een paar tekeningen verder.

In de meest rechtse panden moet uiteindelijk een Bed & Breakfast komen, met vier kamers. Die B&B zullen Mart en Dhani zelf exploiteren. Details over de opening en precieze invulling zijn er nog niet, maar als we Mart goed beluisterden heeft hij het allemaal al wel in zijn hoofd. Een man met plan! Wat die plannen betreft liepen wij al wat langer met de brandende vraag of Scherp ooit nog wil proberen een Michelinster te behalen. Die vraag stelden we dus ook. "Nee hoor, niet hier." Dat was een antwoord dat nieuwe vragen opriep, maar we namen er genoegen mee. Als hij het ooit -daar- nog wel eens gaat proberen, dan lezen we er vast wel iets over op Facebook of Twitter. We duiken ooit ook nog wat dieper in de geschiedenis van het straatje. In de beeldbanken van de Zeeuwse Bibliotheek en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vonden we in ieder geval al wat moois uit de jaren 60. Het is toch al behoorlijk opgeknapt sinds toen. Mart stuurde zelf een nog veel oudere foto. Fraai! Hoe het ook zij: we wensen Mart en Dhani veel succes met hun plannen! ‪#‎zijzijndestad‬"

Ook leuk: Een recente video van Scherp op de Markt in Middelburg. Streetdining baby!

Externe links

Bronnen