Middelburg Dronk

St. Pieter

Een Herberg die tussen ca. 1683 en 1750 was gevestigd aan de Wal te Middelburg - de Wal is verdwenen na de verwoestingen tijdens W.O. II, maar lag vlakbij de Lange Jan - een opvolger van 't Rat van Aventur. Het Walplein en de Walgang herinneren nog aan de locatie van de vroegere Wal.

Geschiedenis

1683

De herberg bestaat al in 1683, want de site Zeeuwengezocht meldt op 28 september van dat jaar het overlijden van Maria Kools, haar adres is de Wal naast Sint Pieter (zeeuwengezocht [1]). Een artikel uit de Middelburgsche Courant van 5 januari 1854 verhaalt over een brand in de Lange Jan die plaatsvond in augustus 1712. In genoemd artikel wordt ook herberg St. Pieter aan de Wal genoemd waarvoor men drie stukken geschut geplaatst had om den toren van boven neer te schieten. De herberg bestaat nog steeds 1736, want op 18 oktober overlijdt klant of herbergier Pierre Caselet (zeeuwengezocht [2]).

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

  • De brand uit 1712 kan eventueel gezien worden als een opmaat naar een latere vermeende brand waaraan Middelburgers hun bijnaam Maneblussers danken. De mare gaat dat de maan op een gegeven moment zo vurig was dat sommige Middelburgs dachten dat de Lange Jan in brand stond - vandaar.
  • De foto van het noodbadhuis aan het Walplein doet qua locatie denken aan herberg St. Pieter aan de Wal - van hieruit had men de toren perfect van boven neer kunnen schieten.

Externe links

Bronnen