Middelburg Dronk

The English House

Huidige staat 't Huys Ingelandt Damplein 33, foto Rob van Hese 2012.jpg
Algemeen
Soort Herberg
Adres Dam F 3
Links
Tijdlijn
Periode 1770-1780
Voorganger(s) Het Engelsche Koffijhuis
Opvolger(s) Het Engelsche Koffijhuis
Gebied
Zie ook Dam

Herberg aan de Dam F 3 (later vernummerd tot 11 en weer later tot Damplein 33) te Middelburg - opvolger van De Engelse Beurs en Het Engelsche Koffijhuis en voorloper van Het Zeeuwsche Bierhuis. Anno 2022 is Bed & Breakfast De Vier Patriciërs in het pand gevestigd.

Geschiedenis

1773

Op donderdagmorgen 9 juli 1773 arriveert het Amsterdamse reisgezelschap Semper idem in The English House waar men alvast de lunch bestelt - men vertrekt naar Fort Rammekes en bezoekt ook Vlissingen. De schrijver van het reisverslag, Francois Hovius, merkt bij het Vlissingse stadhuis op dat ervoor een "ijzeren draaikooi" staat met hoeren erin. Het gezelschap is om half drie terug in Middelburg waar men luncht en na de lunch de anatomische kamer, de abdij, de Staten van Zeeland en het stadhuis bezoekt - het gezelschap vertrekt vervolgens per boot naar Zierikzee.

Foto's


Naamgeving

Zie bij Bijzonderheden.

Bijzonderheden

  • The English House kan niet anders dan een opvolger van De Engelse Beurs en Het Engelsche Koffijhuis zijn, want die zaten allebei in het pand dat de naam 't Huys Inghelandt droeg en nog steeds draagt.
  • Boutique Suites De Vier Patriciërs is gevestigd in een monumentaal pand uit 1650. Johan van de Perre (1713-1749) maakte van deze voormalige herberg een luxe woning. Anno 2019 is het pand volledig gerenoveerd tot een luxe bed en breakfast met mooie boutique suites. De suites hebben een eigen stijl met een uniek interieur, comfortabele Auping bedden en verrassende badkamers. De suites hebben de namen van de kinderen van Johan van de Perre gekregen.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Dam F 3 (later vernummerd tot 11).

Externe links

Bronnen

  • "Wij zagen hier aan 't strand twee Zeeuwsche meisjes" Reisverslag van het achttiende-eeuwse reisgezelschap Semper idem - een artikel in Zeeland, 22.4, Tijdschift van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, Hanneke Ronnes en Lotte van der Voort, december 2013)
  • Foto's: Collectie Rob van Hese, Beeldbank Rijksdienst voor het cultureel erfgoed