Middelburg Dronk

Van Aartsen

 

Van Aartsen

Korte Giststraat 4
4331 BC Middelburg

 

Een bierhal annex slijterij aan die van 1909 tot 1935 gevestigd was aan de Korte Giststraat A 128 (later vernummerd tot ).

Geschiedenis

1909
Anthonie van Aartsen

In 1909 opent Anthonie van Aartsen een bierhal aan de Korte Giststraat 4 in Middelburg. Van Aartsen - die ook bierhal St. Jacob in de Nieuwstraat uitbaatte - lijkt de zaak in de loop van de tijd geleidelijk te hebben uitgebreid. In de advertenties tussen 1909 en 1915 is er nog sprake van een bierhal en bierhandel, maar rond 1925 wordt er geadverteerd als 'Heineken's Bierhandel en limonadefabriek AVA'.

1935
W.P. van Aartsen

In 1935 stopt Van Aartsen ermee. Zoon Willem Pieter van Aartsen neemt de limonadefabriek en bierbottelarij dan over. In de jaren ervoor lijkt die zoon in dezelfde straat een winkel in elektrische apparaten te hebben gehad. Hij duikt vier jaar later ook op met curieuze advertenties. Hij adverteert dan voor een door hem zelf geschreven brochure: "Aardstralen, Wichelroede en onze gezondheid", en voor bodemonderzoek met behulp van Wichelroedes. In 1962 duikt de naam van mevrouw W. van Aartsen nog op in de krant, op adres Korte Giststraat 4, in 1968 zit in het pand aan de Korte Giststraat 4 de Christelijke Jeugdsoos 't Stuivertje.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Van_Aartsen/fotos.


Naamgeving

Eigenaars

  • Anthonie van Aartsen (1909-1935)
  • W.P van Aartsen (Willem Pieter)

Bijzonderheden

Mooie verhalen

  • Uit het boek 'Hop en Gerst veredeld' (zie bij bronnen): "Cees de Vlieger herinnerde zich nog een anekdote over Willem van Aartsen. Van hem werd gezegd dat hij paranormale gaven bezat. Een keer lag mijn vader ziek op bed en toen heeft hij van Aartsen laten komen. Die zei aan het eind van zijn bezoek dat het bed een paar meter verplaatst moest worden. Dat hebben we toen maar gedaan. Na een paar dagen was mijn vader weer beter.."

Externe links

Bronnen