Middelburg Dronk

Van Hoeke

Huidige staat pand Bogardstraat D 31, foto Rob van Hese 2012.jpg
Algemeen
Soort Cafe
Eigenaar A. van Hoeke
Adres Bogardstraat D 31
Links
Tijdlijn
Periode 1870-1880
Gebied
Zie ook Bogardstraat

Tapperij annex winkel aan de Bogardstraat D 31 hoek Latijnse Schoolstraat in Middelburg. Het historische pand bestaat nog steeds en heeft thans een woonfunctie.

Geschiedenis

1874
A. van Hoeke

De site zeeuwengezocht geeft aan dat ene Hoeke, weduwe van M. Konings, in kruidenierswaren en sterke dranken zit op het adres Bogardstraat D 30/31 (zeeuwengezocht [1]). Het gaat om Adriana Hoeke die 2 jaar later opnieuw trouwt, nu met Jan Frederik Sarus (zeeuwengezocht [2]). In 1889 staat A. Hoeke, Echtgenote van Sarus (zeeuwengezocht [3]) nog steeds op het adres geregistreerd als winkelierster en tapster, maar als Sarus op 17 april van dat jaar overlijdt (zeeuwengezocht [4]) vertrekt ze enige tijd later uit de zaak.

1890
Johannes Gabrielse

Op 1 mei 1890 opent Johannes Gabrielse een tapperij annex winkel in koloniale waren op het adres Bogardstraat D 31 Middelburg - het pand beschikte zelfs over een apart taplokaal. Hij staat tot 1899 op het adres geregistreerd als Winkelier en slijter in sterke dranken (zeeuwengezocht [5]) In 1900 vertrekt Gabrielse naar de Rouaansekaai waar hij Het Zeeuws Koffiehuis begint - hij doet zijn zaak aan de Bogardstraat over aan Anton Gerardus Touburg.

1900
A.G. Touburg

Anton Gerardus Touburg neemt in 1900 de zaak van Johannes Gabrielse over en Touburg had het niet van een vreemde, hij was de zoon van W.P. Touburg en P. Touburg-Labruijere van tapperij Touburg aan de Bree - ook een tapperij annex winkel. In maart 1903 zet Touburg zijn kruidenierswinkel met tap-lokaal te huur en hij geeft nog diezelfde maand aan dat A. Beerends als zetbaas is aangesteld.

1913
M. Poortvliet

In 1909 wordt het pand te koop gezet en 4 jaar later vraagt M. Poortvliet om verlof tot de verkoop van alcoholhoudenden drank en na een advertentie uit de Middelburgsche Courant van 30 november 1922 verdwijnt het horecaverhaal van Bogardstraat D 31.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Van Hoeke/fotos


Naamgeving

Aangezien de naam van de tapperij ontbreekt is gekozen voor de naam van de eerste eigenaar.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Bogardstraat D 31 (later vernummerd tot 2) Middelburg.

Externe links

Bronnen

  • Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek