Middelburg Dronk

Wijnlokaal Middelburg

 

Wijnlokaal Middelburg

Damplein 27
4331 GC Middelburg

0118-855521
info@wijnlokaalmiddelburg.nl
Website
Facebook

 

Een café en wijnlokaal dat in september 2017 werd geopend aan Damplein 27 in Middelburg. De zaak is een opvolger van Carambole, café Meccano en café-restaurant De Tropen.

Geschiedenis

2017
Niek van Helleman en Gertjan Franke

In 2016 hebben Niek van Helleman en Gertjan Franke, van Wijnhandel de Moriaan in Middelburg, plannen om met hun zaak te verhuizen en die uit te breiden met een horecafunctie. De plannen wijzigen in de loop de tijd. De heren komen uiteindelijk uit bij het aanhouden van de slijterij en wijnhandel aan de Kinderdijk, en het huren van het pand aan Damplein 27 in Middelburg, waar voorheen café-restaurant De Tropen was gevestigd. Na een inrichting en opknapbeurt van een paar maanden opent het duo Wijnlokaal Middelburg in september 2017. De zaak fungeert aanvankelijk als café met heel veel nadruk op wijnen, maar er worden ook andere dranken verkocht; ook bier. Er worden ook kleine hapjes geserveerd. Mogelijk zal in de toekomst ook gebruik gemaakt gaan worden van de keuken onder de zaak. De zaak is geopend van dinsdag t/m zaterdag, van 15.00 - 22.00 uur.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Wijnlokaal_Middelburg/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

  • Het pand wordt gehuurd van Irving Comijs, de oud-eigenaar van De Tropen en vele andere horecazaken in Middelburg

Mooie verhalen

Middelburg Dronk op Facebook, 2 oktober 2017

Wijnlokaal Middelburg opende op 14 september, toen ik nog met vakantie was. Dat was een goede reden om afgelopen vrijdag alsnog een eerste wijntje te gaan drinken in de nieuwe zaak van Niek van Helleman en Gertjan Franke, van Wijnhandel De Moriaan.

Het is een mooie zaak geworden, met een relaxte uitstraling. Dat wijntje smaakte ook prima. Ik ontkwam natuurlijk niet aan de slinger terug naar het verleden van het oude grand café Meccano, mijn eerste echte stamcafé. Een leuk detail is dat Niek daar ook wel kwam, al was hij vaker te vinden aan de overkant van het plein, in de Oldies. Grappig dan toch dat hij er bijna 30 jaar later nu zijn eigen café heeft.

Maar afgezien van de locatie en de bouw van het pand is er toch niet meer zo gek veel dat herinnert aan toen. Sinds café-restaurant De Tropen van pandeigenaar Irving Comijs staat de bar in de voorzaal, in plaats van in het middengedeelte. De karakteristieke stoeptegels van toen zijn ook al lang verdwenen. Maar nog wel steeds dat mooie grote schuifraam, dat prachtige invallende licht en al die ruimte. Als je achter dat raam gaat zitten heb je goed zicht op het Damplein en alles wat daar gebeurt. Het is niet zomaar volle bak in het Wijnlokaal natuurlijk. Daarom werkt Niek nu ook nog met kamerschermen, om bezoekers te stimuleren niet te verspreid te gaan zitten. Dat mág natuurlijk wel. Maar vrijdag deden de eerste bezoekers (waaronder Sjef Hermans en Ylva Peddemors) dat inderdaad: een plekje zoeken in het voorste gedeelte.

Niek en Gertjan ondertussen bouwen alles geleidelijk op. Ze maken geen haast met promotie en activiteiten, ze doen het allemaal stap voor stap. Onder de zaak zit ook nog een keuken, maar die gaan ze volgend jaar pas onderhanden nemen. Er zijn wel ideetjes, maar geen concrete plannen, in ieder geval geen openbare dan toch. Verrassend vond ik wel dat Niek ook bier schenkt. Niet van het vat (op alle taps zit een wijnkurk in plaats van een bierlabel) maar van de fles. Hij heeft onder meer een Chateau Neuborg, in een opvallende blauwe fles. Da's echt bier, maar dan wel met een knipoog naar alle druivendrankjes die de heren schenken.

Wijnlokaal Middelburg is wat mij betreft een aanwinst voor de stad. Ik wens Niek en Gertjan goede zaken toe!

Externe links

Bronnen