Middelburg Dronk

Zeeuwsche Industrie

 

Zeeuwsche Industrie

Molenwater 125
Middelburg

 

Een Café-biljart en bierbottelarij die tussen 1898 en 1924 waren gevestigd aan het Molenwater N 46 (later vernummerd tot 125) te Middelburg.

Geschiedenis

1898
P. van Langeraad

Het voormalige Burgerweeshuis. Daar kwam verandering in toen P. van Langeraad (mogelijk familie van C. van Langeraad die in dezelfde tijd café Rotterdam exploiteerde) het pand betrok. In 1897 verhuist ene Mets vanaf het Molenwater naar de Wal en nog in datzelfde jaar wordt het pand verbouwd - Van Langeraad staat in 1897 op het adres geregistreerd als bierhuishouder (zeeuwengezocht [1]). Ook later doet Van Langeraad nog een paar kleine aanpassingen (in de Middelburgsche Courant treffen we onder meer een vergunningsaanvraag voor het plaatsen van een veranda en een tegelpad aan) maar in 1900 zet hij de zaak te koop en verkoopt hem tenslotte in 1905.

1905
Jan Coppoolse

Jan Coppoolse is eigenaar van de Zeeuwsche Industrie van 1905 tot 1924 - in dat jaar opent P. Jongeneel melksalon De Hoope in het pand.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Molenwater/fotos.


Naamgeving

Vernoemd naar de locatie van het café.

Bijzonderheden

  • In de zaak werd onder meer Dortmunder bier getapt.
  • P. van Langeraad had op de Kinderdijk P 113, ook een drankenhandel en bottelarij. Het was rond 1913 één van de modernste bottelarijen van Middelburg, met een ijskelder en een bottelmethode die 'isobarometrisch vullen' genoemd werd.
  • Het Burgerweeshuis, gelegen aan het Molenwater, werd gebouwd in de jaren 1717-1719. Het heeft een bakstenen gevel met een vooruitspringend middenstuk en een rechte kroonlijst. Opvallend zijn twee hardstenen poortjes. In 1854 werd het weeshuis aanzienlijk uitgebreid. Na de opheffing van het Burgerweeshuis in 1929 werd het gebouw een jaar later verkocht aan de Vereniging Industrie- en Huishoudschool.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen