Middelburg Dronk

Zoutelande

Zoutelande Turfkaai 11 Middelburg, foto Rob van Hese 2013.jpg
Algemeen
Soort Herberg
Eigenaar Abraham Gerritsen
Adres Turfkaai H 182
Links
Tijdlijn
Periode 1660-1670
Gebied
Zie ook Turfkaai

Herberg aan de Turfkaai H 182 (later vernummerd tot 11) te Middelburg.

Geschiedenis

1668
Abraham Gerritsen

In de Collectie van het Zeeuwsch Genootschap 60 Middelburg staat dat Abraham Gerritsen weert in Zoutelande is; gedateerd 15 oktober 1668.

1782
Jacob Kok

In de zogenaamde lootjesboeken van het Onze Lieve Vrouwegasthuis komen drie vermelding voor van de herberg Zoutelande. De eerste is van oktober 1782 en die meldt dat patiënt Jan Meijer hebbende gelogeerd op de Turfkaai in Zoutelande. De tweede vermelding, november 1786, meldt dat de rekening van matroos Hans Robert voor rekening zijn van zijn slaapbaas Jacob Kok in Zoutelande. Op 8 april 1789 overlijdt Johanna Catharina Kok en zij heeft de Turfkaai als adres (zeeuwengezocht [1]) - wellicht was ze de vrouw of dochter van Jacob Kok.

1790
Willem Hessels

De derde vermelding, van oktober 1790, geeft aan dat de gasthuisrekening van matroos Samuel Sterneman, gelogeerd in de herberg Soutelande bij Willem Hessels, door de laatste wordt betaald - Hessels (zeeuwengezocht [2]) zat eerder in Het Groot Zeemans Welvaaren aan de Schoorsteenvegerssingel.

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

  • De huisnamenlijst van M. Fokker situeert het pand met de naam Zoutelande op het adres Turfkaai H 182 (later vernummerd tot 11).
  • De naam Zoutelande is boven de deur van het pand Turfkaai 11 geschilderd (zie foto rechtsboven) - in het pand is het antiquariaat Dat Narrenschip gevestigd en die naam is een verwijzing naar De Blauwe Schuit.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Turfkaai H 182 (later vernummerd tot 11) Middelburg.

Externe links

Bronnen

  • Proeve van eene lijst bevattende de der huizen in Middelburg door M. Fokker (Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, J.C. & W. Altorffer, 1904)
  • Foto´s: collectie Rob van Hese