Middelburg Dronk

De Soutkeet

k
k (Naamgeving)
Regel 49: Regel 49:
 
</gallery><br />
 
</gallery><br />
 
==Naamgeving==
 
==Naamgeving==
* De herberg werd ook simpelweg de Zoutkeet of de Soutkeete genoemd. Het pand van de herberg heette De Groote Zoutkeet
+
* De herberg werd ook simpelweg de Zoutkeet of de Soutkeete genoemd. Het pand van de herberg heette De Groote Zoutkeet. Een zoutziederij of zoutkeet is een werkplaats voorzien van een kookinrichting om een geconcentreerde zoutoplossing in te dampen en het zout, bij wijze van productie- en raffinagetechniek, te laten kristalliseren. Zie ook [http://nl.wikipedia.org/wiki/Zoutziederij Wikipedia]]. In het artikel wordt Zeeland expliciet genoemd.
 +
 
 
==Bijzonderheden==
 
==Bijzonderheden==
 
Het lemma ''Rotterdam Notariele Akten 1599-1622'', te vinden bij het Rotterdams gemeentearchief vermeldt het volgende:  
 
Het lemma ''Rotterdam Notariele Akten 1599-1622'', te vinden bij het Rotterdams gemeentearchief vermeldt het volgende:  

Versie van 26 aug 2012 om 02:24

Gezicht op de Markt, J.F. Schutz ca. 1850.JPG
Algemeen
Soort Herberg
Eigenaar Jan Willeboorts
Links
Tijdlijn
Periode 1770-1780
Gebied
Zie ook Markt

Een herberg die in ieder geval tussen 1611 en 1800 was gevestigd aan de Markt te Middelburg.

Geschiedenis

1664
Daniel Pieters

Pieters staat als waard vermeld op een rekening van 1664. Verder gegevens ontbreken nog.

1771
Jan Willeboorts

Op 7 februari 1771 koopt Jan Willeboorts een kapitaal pand cum annexis voor 2400 pond Vlaams van Cornelis de Cliever (zeeuwengezocht [1]). Een advertentie uit de Middelburgsche Courant van 3 maart 1772 geeft aan dat een bepaalde zaak ten huize van Jan Willeboorts schriftelijk kon worden bevestigd - m.b.t. ten huize van: bewoner of herbergier waren in die tijd vaak synoniem. In juni 1781 wordt het pand te koop aangeboden, maar wellicht niet verkocht, want Jan Willeboorts verkoopt het pand in juni 1794 aan Paulus Dobbelaar voor 2600 pond Vlaams (zeeuwengezocht [2]).

1794
Paulus Dobbelaar

Paulus Dobbelaar koopt in juni 1794 het pand van Jan Willeboorts - verdere gegevens ontbreken vooralsnog.

Foto's


Naamgeving

  • De herberg werd ook simpelweg de Zoutkeet of de Soutkeete genoemd. Het pand van de herberg heette De Groote Zoutkeet. Een zoutziederij of zoutkeet is een werkplaats voorzien van een kookinrichting om een geconcentreerde zoutoplossing in te dampen en het zout, bij wijze van productie- en raffinagetechniek, te laten kristalliseren. Zie ook Wikipedia]. In het artikel wordt Zeeland expliciet genoemd.

Bijzonderheden

Het lemma Rotterdam Notariele Akten 1599-1622, te vinden bij het Rotterdams gemeentearchief vermeldt het volgende: - (20-1-1611) NN Casembroot, verklaart dat hij onderhands land heeft verkocht aan Leunis Corneliss Loyss, die nu weigert de overeengekomen prijs te betalen. Het land is verkocht in opdracht van zijn moeder joffrouwe Cornelia Poppe, weduwe van raetsheer Casembroot, in aanwezigheid van zijn zwager Pompeus de Roevre, raedt van Dordrecht. De verkoop vond plaats ten huize van Domas Jansz in de Swarte Galeye, gelegen naast de Groote Soutkeet te Middelburch. Het verkochte land was gelegen in Huge Laureynse Block op Walcheren. Een van de andere kopers was Jan Adriaens Blauwaert. De Groote Zoutkeet bestond dus al aan het begin van de 17de eeuw.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Markt Middelburg

Bronnen

  • Krantenknipsels Historische Kranten Koninklijke Bibliotheek
  • Afbeelding: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Herberg De Soutkeet wordt al genoemd in Reis-boek door De Vereenigde Nederlandsche Provincien, en der zelver aangrenzende Landschappen en Koningrijken: Behelzende, benevens een naauwkeurige beschryving der Stede, Een aanwyzing van de Schuyt- en Wagen-vaarten. : Mitsgaders de bekwaame Herbergen daar de Reyzigers in ieder Stad konnen Logeren: Gelijk ook meer andere dingen welke in het Reyzen zoo dienstig als waar te nemen zijn. Auteur: Jan Claesz ten Hoorn (Amsterdam, 1689) - zie ook externe links.

Externe links