Middelburg Dronk

Het Nederlandsche Koffiehuis

Regel 14: Regel 14:
 
twitter = ""
 
twitter = ""
 
facebook = ""
 
facebook = ""
aanvang = "1827"
+
aanvang = "1825"
 
gestopt = "1829"
 
gestopt = "1829"
 
voorganger = ""
 
voorganger = ""
Regel 22: Regel 22:
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
 
{{eigenaar
 
{{eigenaar
| jaar=1827
+
| jaar=1825
 
| naam=A. Geljon  
 
| naam=A. Geljon  
| tekst=De site zeeuwengezocht geeft aan dat Abraham Geljon in 1827 als koffiehuishouder gevestigd is op het adres Seisdam Q 23 te Middelburg. Hij is getrouwd met Adriana Elizabeth Goeree en op 25 februari 1827 wordt zoon Willem Geljon geboren (zeeuwengezocht [http://www.zeeuwengezocht.nl/nl/zoeken?miview=ldt&mivast=1539&mizig=862&miadt=239&miq=278732577&miaet=54&micode=25.MDB-G-1827&minr=3017960&milang=nl&misort=last_mod{{|}}desc&mibj=1820&miej=1840&mip3=geljon&mip5=middelburg]. In 1829 verhuist Geljon naar het adres Zusterstraat I 208 waar hij [[Het Nederlandsche Koffiehuis (2)]] begint.
+
| tekst= Per december 1825 is Geljon verhuisd; zijn koffiehuis is nu genaamd het Nederlandsche Koffijhuis en gevestigd aan de Seisdam.10 Hier zal hij voor langere tijd gevestigd blijven en steeds adverteert hij in de Middelburgsche Courant voor de diverse bals die georganiseerd worden. Nog op Tweede Kerstdag 1838 en Nieuwjaarsdag 1839 opent hij zijn zaak voor een bal waarbij de zaal ‘brilliant verlicht’ zal zijn en men zich ‘van alle verversching’ kan laten bedienen; terwijl er een orkest speelt onder leiding van de muziekmeester Mauritz. Ook later zal hij nog regelmatig de heren Stips en Mauritz met hun familie uitnodigen, zij waren bekende rondtrekkende muzikanten. Geljon is ook hier niet (zie ook [[Het Gulden Vlies]]) de eigenaar van het pand, hij huurt het van de familie Gaal. Eind maart 1828 wordt het pand door hen verkocht aan Jacob Hendrik Slicher. Mogelijk onderhield Geljon geen goede relatie met zijn nieuwe huisbaas, maar het is evengoed mogelijk dat Slicher reeds bij de aankoop andere plannen had met het pand – als Geljon het pand verlaat betrekt Slicher het namelijk met zijn (jonge) gezin.|
 +
 +
Het feit dat Slicher het pand tot zijn woonhuis maakt is ook een indicatie dat het hier om een voornaam pand gaat, want de jonge heer Slicher behoorde tot de hogere klasse die zeker eisen stelde aan woonhuizen - zo bezat zijn moeder het slot Westhove bij Domburg. Een maand eerder (Februari 1828) kocht Slicher van zijn schoonmoeder een pand aan de Grote Markt, maar dit was in verhouding een kleiner pand dan hetgeen hij kon verkrijgen aan de Seisdam, waar het ook comfortabeler zou zijn om te wonen. Helemaal als hij in januari 1829 een erf koopt ‘achter de Seisdam’ wat vermoedelijk het grote perceel direct achter het huis is – waardoor hij aan zijn huis direct een groot stuk tuin heeft verkregen. Kortom, Slicher heeft het pachtcontract af laten lopen om er zelf te gaan wonen.  
 
}}
 
}}
 
==Foto's==
 
==Foto's==

Versie van 23 okt 2014 om 14:28

 

Het Nederlandsche Koffiehuis

Seisdam Q 23
Middelburg

 

Een koffiehuis dat tussen 1827 en 1829 was gelegen aan de Seisdam Q 23 (later vernummerd tot 22) te Middelburg. Het historische pand bestaat nog steeds en heeft thans een woonfunctie (foto rechtsboven d.d. 2011).

Geschiedenis

1825
A. Geljon

Per december 1825 is Geljon verhuisd; zijn koffiehuis is nu genaamd het Nederlandsche Koffijhuis en gevestigd aan de Seisdam.10 Hier zal hij voor langere tijd gevestigd blijven en steeds adverteert hij in de Middelburgsche Courant voor de diverse bals die georganiseerd worden. Nog op Tweede Kerstdag 1838 en Nieuwjaarsdag 1839 opent hij zijn zaak voor een bal waarbij de zaal ‘brilliant verlicht’ zal zijn en men zich ‘van alle verversching’ kan laten bedienen; terwijl er een orkest speelt onder leiding van de muziekmeester Mauritz. Ook later zal hij nog regelmatig de heren Stips en Mauritz met hun familie uitnodigen, zij waren bekende rondtrekkende muzikanten. Geljon is ook hier niet (zie ook Het Gulden Vlies) de eigenaar van het pand, hij huurt het van de familie Gaal. Eind maart 1828 wordt het pand door hen verkocht aan Jacob Hendrik Slicher. Mogelijk onderhield Geljon geen goede relatie met zijn nieuwe huisbaas, maar het is evengoed mogelijk dat Slicher reeds bij de aankoop andere plannen had met het pand – als Geljon het pand verlaat betrekt Slicher het namelijk met zijn (jonge) gezin.

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen

  • Onderzoeksdocument: “De vijf Middelburgse koffiehuizen van Geljon” File: Documentatie Middelburgse Middenstand J.-M.A.T.F. H. van Haart – I – 181014 – 7p.
  • Foto: Rob van Hese
  • Krantenknipsels: Delpher