Middelburg Dronk

De Gekroonde Valk


De Gekroonde Valk
Locatie Korte Noordstraat
Periode 1920-1930
Eigenaar Jan Plantefeber


Buik Gekroonde Valk.jpg

Beschrijving

1925 Hoek Korte Noordstraat/Zuidsingel

Geschiedenis

Uit het boekje De Verdwenen Stad, van Theo Giele (zie de tweede afbeelding) blijkt dat deze zaak direct naast de Kazerne lag, op de hoek van de Korte Noordstraat en de Zuidsingel. De zaak herbergde een bijzonder publiek, met dames die bijnamen droegen als Gusta de Spiritusdrinkster. De beschrijving van de authentieke tapinstallatie en Kwispedoor mag er ook zijn. M. Volkers zat van 1925 tot 1927 met De Gekroonde Valk in het pand - hij werd in 1927 opgevolgd door M. Raspe. Van 1888 tot 1900 had L.J.F. Maas een winkel annex tapperij op het adres.

Foto's


Naamgeving

Waarschijnlijk vernoemd naar de gelijknamige,beroemde Amsterdamse Bierbrouwerij en Azijnmakerij (van Vollenhoven's bieren)

Eigenaars

  • M. Volkers (1925-1927)
  • M. Raspe (1927)
  • Jan Plantefeber (1927-1931)

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Uit De vrouw-met-de-ezel liet voor vijf cent haar tatoeage zien (PZC):
Van Colijnsplaat herinnert Jan zich niets. Toen hij twee jaar was verhuisde het gezin naar Middelburg waar zijn ouders café De Gekroonde Valk overnamen. De familie Plantefeber woonde boven de kroeg. Het stond op de hoek van de Zuidsingel en de Korte Noordstraat, waar nu al jaren het gapende gat van de bouwput ligt te wachten op invulling. "Het was een echt volkscafé. Veel straattypes kwamen binnen om er te bedelen of een borreltje te pakken. Ze hadden allemaal bijnamen: vrouw-hondje-pies, Gusta de spiritusdrinkster en vrouw-ezeltje-op-de-buik. Die had een tatoeage van een ezel op haar buik. Voor vijf cent liet ze die zien. En natuurlijk was er veel aanloop van de kazerne die praktisch naast het café stond, in de Noordstraat. Hij was pas zes jaar toen zijn ouders noodgedwongen het café van de hand deden. Toch ziet hij het interieur nog zo voor zich: "De toog met die grote tapkraan. Het bier moest nog echt uit het vat gepompt worden. Het koperen hek om de toog en de kwispedoor op de grond. Een spuugbak voor mensen die tabak pruimden. Mijn vader moet zijn tijd ver vooruit zijn geweest, want we hadden ook een elektrische piano. En op donderdag waren er gratis mosselen om klanten te lokken." In 1931 moest De Gekroonde Valk sluiten. Door de crisis raakte de loop uit het café en het gezin verhuisde naar de Lange Geere. "De crisis was een ramp."

Adres en contactgevens

Korte Noordstraat E 21-22 (later vernummerd tot nr. 50 c.q. Zuidsingel 2-4) Hoek Korte Noordstraat/Zuidsingel.

Externe links

Bronnen

  • Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Website PZC