Middelburg Dronk

Openluchttheater Toorenvliedt

Openluchttheater Toorenvliedt Middelburg, 1978.JPG
Algemeen
Soort Cafe
Adres Koudekerkseweg
Links
Tijdlijn
Periode 1950-1960
Gebied
Zie ook Koudekerkseweg

Openluchttheater aan de Koudekerkseweg in Middelburg.


Geschiedenis

1956
Gemeente Middelburg

Op 11 juli 1956 wordt het Openluchttheater Toorenvliedt officieel geopend en ter gelegenheid daarvan is er o.a. een voorstelling van het gezelschap De Openluchtspelers dat zich ten doel heeft gesteld er jaarlijks toneelvoorstellingen te geven. Dit openluchttheater lijkt misschien een vreemde eend in de bijt, maar tijdens de toneel- en muziekvoorstellingen was er een buffet waar naast koffie, thee en limonade ook zwakalcoholische dranken als bier en wijn werd geschonken. In juni 1984 besloot de gemeenteraad zonder discussie tot afbraak van het openluchttheater - het hout van de banken werd later gebruikt voor het podium van het Minitheater.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Openluchttheater Toorenvliedt/fotos


Naamgeving

Bijzonderheden

Op bovenstaande foto van een repetitie in het openluchttheater in 1960 staan vader Kees en zoon Rob van Hoek. Rob werkte eerst als journalist bij de PZC en ging in die periode vaak op reportage met Jacques Prince - later maakte hij jarenlang het tv-programma Van Gewest tot Gewest. De ook op genoemde foto staande Fred Florusse was in 1967 medeoprichter van de legendarisch cabaretgroep Don Quishocking - bij externe links staat de vertolking van het nummer De oude school; Florusse draagt een blauwe broek en een gele blouse.

Mooie verhalen

À la recherche du temps perdu

Park het Toorenvliedt in het algemeen en het openluchttheater in het bijzonder lopen als een rode draad door mijn leven. De eerste herinneringen zijn, zoals dat eerste herinneringen betaamt, enigszins twijfelachtig aangezien die mijn kinderwagen betreffen. Mijn moeder ging in de vroege jaren '50 vaak met me uit wandelen in het park - ik weet niet of ik me dat nu werkelijk herinner, of dat ik me baseer op de foto's die daar van zijn. Enfin, eenmaal op de lagere school was het Toorenvliedt regelmatig ons jachtterrein voor oorlogsbuit in de bunkers die er stonden - nooit iets gevonden, maar spannend was het wel. Ondertussen nam mijn moeder me vrijwel jaarlijks mee naar een toneelvoorstelling in het openluchttheater, daarvoor moest je eerst een ophaalbruggetje over en dan kwam je in het walhalla van De Openluchtspelers. Openluchtspelers Piet en Mientje de Leeuw waren vrienden van mijn ouders en op een gegeven moment haalden ze me over om ook eens ter plaatse voor het voetlicht te treden. Zo gebeurde het dat ik in juni 1967 een figurantenrol speelde in het toneelstuk Fanfarella - het is bij die ene rol gebleven, want toneelspelen was en is zeg maar niet mijn ding. Er werd niet alleen toneel gespeeld in het openluchttheater, in de naweeën van de zoemende jaren '60 werden er ook manifestaties (o.a. door De Beuk) en popfestivals gehouden. Zo organiseerde de pedagogische academie er in juni 1971 een zogenaamd micro-popfestival waar o.a. Focus, Supersister en Beautiful Idaho optraden. Dat was een gedenkwaardige dag en de muziek werd steeds beter naarmate de handgerolde pretsigaren aan invloed wonnen - kan me ook nog vaag herinneren de grootste chillum ooit te hebben genoten, maar dat kan ook optisch bedrog zijn geweest. De jaren '80 waren een moeilijke periode voor het openluchttheater, er werden veel vernielingen aangericht wat er toe leidde dat de gemeenteraad in juni 1984 bijna zonder discussie besloot de boel te ontmantelen. En, alsof de duivel er mee speelde, in die periode werkte ik bij de gemeente als suppoost in de Vleeshal, maar in de zogenaamde vrij periode verleende ik hand- en spandiensten bij de dienst Welzijnsaccomodaties. Zo heb ik met collega's de banken van het openluchttheater los geschroefd en getransporteerd naar het sportcomplex Nadorst-Nassaulaan en later weer getransporteerd naar het Minitheater in de Verwerijstraat waar men de banken recyclede tot de planken - daar waar de toneelspelers op staan dus. Zo verloor Middelburg een fantastische locatie en ik de tijd van mijn leven, en zo was het Toorenvliedt voor mij wat de in de bloesemthee gedoopte madeleine voor Marcel Proust was.


Adres en contactgevens

Koudekerkseweg Middelburg

Externe links

Bronnen