Middelburg Dronk

Het Nederlandsche Koffiehuis

 

Het Nederlandsche Koffiehuis

Seisdam Q 23
Middelburg

 

Een koffiehuis dat tussen 1827 en 1829 was gelegen aan de Seisdam Q 23 (later vernummerd tot 22) te Middelburg. Het historische pand bestaat nog steeds en heeft thans een woonfunctie (foto rechtsboven d.d. 2011).

Geschiedenis

1825
A. Geljon

Per december 1825 is Geljon verhuisd; zijn koffiehuis is nu genaamd het Nederlandsche Koffijhuis en gevestigd aan de Seisdam.10 Hier zal hij voor langere tijd gevestigd blijven en steeds adverteert hij in de Middelburgsche Courant voor de diverse bals die georganiseerd worden. Nog op Tweede Kerstdag 1838 en Nieuwjaarsdag 1839 opent hij zijn zaak voor een bal waarbij de zaal ‘brilliant verlicht’ zal zijn en men zich ‘van alle verversching’ kan laten bedienen; terwijl er een orkest speelt onder leiding van de muziekmeester Mauritz. Ook later zal hij nog regelmatig de heren Stips en Mauritz met hun familie uitnodigen, zij waren bekende rondtrekkende muzikanten. Geljon is ook hier niet (zie ook Het Gulden Vlies) de eigenaar van het pand, hij huurt het van de familie Gaal. Eind maart 1828 wordt het pand door hen verkocht aan Jacob Hendrik Slicher. Mogelijk onderhield Geljon geen goede relatie met zijn nieuwe huisbaas, maar het is evengoed mogelijk dat Slicher reeds bij de aankoop andere plannen had met het pand – als Geljon het pand verlaat betrekt Slicher het namelijk met zijn (jonge) gezin.

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

Abraham Geljon Junior (1792-1855)

Abraham Geljon junior, soms Galjon genoemd, wordt geboren in Middelburg, maar zijn vader vertrekt een paar jaar later naar Vlissingen. Een mogelijke reden voor het vertrek kan zijn dat Geljon senior publiek werd beschuldigd van laster over gebeurtenissen uit de roerige tijden van plundering en politieke twisten in 1787. Wat er in die eerste jaren wordt gedaan is onbekend, maar in de jaren 1820 is zijn vader bekend als de eigenaar van de Vlissingse koffiehuizen het Gulden Vlies aan de Grote Markt en de Stad Londen aan de Engelse Kaai. Abraham Geljon junior begint, volgens zijn huwelijksakte, zijn werkzame leven als bakker, maar zal dit vak al snel achter zich hebben gelaten. Na 1814 wordt hij te Vlissingen genoemd als herbergier, hoogstwaarschijnlijk in Het Gulden Vlies.

De 8 kinderen van Geljon

Abraham Geljon en Adriana Elisabeth Goeree kregen samen acht kinderen, waarvan er slechts één de volwassen leeftijd bereikte; dit is de eerder genoemde Johanna Adriana Elisabeth Geljon die enige tijd het koffiehuis de Harmonie uitbaatte. Er is niet bekend wat zij sinds 1845 heeft gedaan. Het laatst bekende feit over haar leven is dat zij als ongehuwde vrouw in de zomer van 1860 werd opgenomen in het Gasthuis wegens ‘epileptische toevallen’, zij werd daar de laatste vier jaar van haar leven verpleegd voor rekening van het Burgerlijk Armbestuur. Zij overleed in het Gasthuis op 44-jarige leeftijd en was de laatste van haar familie.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen

  • Onderzoeksdocument: “De vijf Middelburgse koffiehuizen van Geljon” File: Documentatie Middelburgse Middenstand J.-M.A.T.F. H. van Haart – I – 181014 – 7p.
  • Foto: Rob van Hese
  • Krantenknipsels: Delpher