Middelburg Dronk

Nieuw Heeren Logement

 

Nieuw Heeren Logement

Lange Burg
Middelburg

 

Een logement en Open Tafel annex kleding- en manufacturenwinkel aan de Lange Burg B 5 (later vernummerd tot 14-16) te Middelburg. De Lange Burg werd verwoest in W.O. II en werd min of meer vervangen door de Nieuwe Burg.

Geschiedenis

1839
J.G. Eiff

Johannes Georges Eiff staat al in 1824 geregistreerd op het adres Lange Burg B 5 te Middelburg - het is echter niet duidelijk of hij toen al een logement uitbaatte. Het Nieuw Heeren Logement komt pas, middels een advertentie in de Middelburgsche Courant, in 1839 in beeld. Een jaar later gaat logementhouder Eiff failliet en op 4 februari 1841 wordt het Nieuw Heeren Logement verkocht.

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

  • Het pand aan Lange Burg (B.5) was genaamd 'de Drie Schabellen'
  • Het logement is slechts één of hoogstens twee jaar in bedrijf geweest aan de Lange Burg (B.5).

Het is voor de eigenaar (hoogstwaarschijnlijk) een laatste redmiddel geweest om zijn aanhoudende en zorgwekkende financiële situatie te verbeteren; wat mislukte, hij ging alsnog failliet.

Mooie verhalen

Uit het document van Johann Georg Eiff Geboren in Annerod (Hessen, Duitsland) in April 1777 als zoon van Johann Georg Eiff en Anna Elisabeth Santin.1 Mogelijk had hij reeds verwanten in Middelburg wonen, maar dit is en blijft waarschijnlijk onzeker.2 In 1806 wordt hij met zekerheid voor het eerst te Middelburg genoemd. In April 18063 huwt hij te Middelburg met de Vlissingse Johanna Pieternella Ribbens (1774-1823), ook genaamd Jurrina. Afgezien van het feit dat zij enkele jaren ouder was is er niet meer bekend; zij stierf na zeventien jaar huwelijk in April 18234, nalatend (naar wat bekend is) één dochter. Deze dochter bleef in Middelburg en huwde daar ook, maar bleef kinderloos. Nog geen half jaar nadat hij weduwnaar is geworden huwt hij voor de tweede maal, in September 18235 met Cornelia Kelder (1799-?), de dochter van een Vlissingse brouwer, Pieter Kelder. Ook over haar is weinig meer bekend dan dat zij maar liefst twintig jaar jonger was en hem zes kinderen baarde, waarvan er drie jong stierven.6 De drie kinderen uit dit huwelijk die de volwassenheid bereikten trokken allemaal richting Amsterdam, de zoons werden zeeman, een dochter huwde aldaar een zeeman. Vermoedelijk heeft de weduwe Eiff zich later bij hen gevoegd.7 Er zijn thans geen nazaten van deze familie Eiff bekend; mochten deze er al zijn, dan zullen zij zich in de Randstad bevinden.

Externe links

Bronnen

  • Krantenknipsels: Historische Kranten Koninklijke Bibliotheek
  • Document: "Een korte geschiedenis van Johann Georg Eiff en zijn Nieuw Heeren Logement aan de Lange Burg te Middelburg, 1839-1840", door J.-M.A.T.F. H. van Haart, 25 juni 2015