Middelburg Dronk

't Hoekje (2)

Hoekje Winterstraat Middelburg 1959.jpg
Algemeen
Soort Cafe
Eigenaar K. Wielemaker
Adres Vlissings Wagenplein Q 113
Links
Tijdlijn
Periode 1920-1930
Voorganger(s) De Verwachting
Gebied
Zie ook Vlissings Wagenplein

Café/Logement aan het inmiddels verdwenen Vlissings Wagenplein Q nummer 113 (later vernummerd tot 2) te Middelburg - opvolger van De Verwachting.

Geschiedenis

1928
K. Wielemaker

Krijn Wielemaker (zeeuwengezocht [1]) zit van 1928 tot 1930 in logement 't Hoekje - Wielemaker vertrekt in 1930 naar Dam F 98 waar hij weer een logement begint.

1930
M. Cozijn

Marinus Cozijn volgt Wielemaker in 1930 op en blijft 10 jaar in het logement.

1940
Johan van der Weij, Auke van der Weij en Henny van der Weij

Johan van der Weij trouwt op 25 september 1925 met Willemijntje Keur (zeeuwengezocht [2]). Op 20 maart 1926 wordt dochter Heintje geboren ([3]) en op 11 december 1928 zoon Auke (zeeuwengezocht [4])] - een noodzakelijke inleiding naar later zal blijken. In 1940 staat Johan van der Wey als caféhouder op het adres Vlissings Wagenplein 2 geregistreerd (zeeuwengezocht [5]). In 1944 is er een drama in het gezin van der Weij, wanneer zoon Johan in Dishoek wordt gefusilleerd (zeeuwengezocht [6]) maar dat komt de familie pas in januari 1946 te weten. Op enig moment volgen Auke en Heintje van der Weij hun vader op. Wanneer Auke overlijdt zet Heintje, ook wel Aukje genoemd, 't Hoekje tot 1968 voort. In dat jaar begint de sloop van het Vlissings Wagenplein ten faveure van de bouw van de Schroebrug - na de afbraak verdween het Vlissings Wagenplein van het Middelburgse stratenplan.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op 't_Hoekje_(2)/fotos.


Naamgeving

Deze zaak werd door veel Middelburgers ook “luus an de ketting” (luis aan de ketting) genoemd, dat was een algemene Nederlandse uitdrukking voor een vuil en slecht logement (zie deze website).

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Uit 'Het Wagenplein was vol leven:
Er waren twee cafés. "In één daarvan trad de straatmuzikant Willem Leiendecker op, beter bekend als Koperen Ko." Later ging Leiendecker naar Rotterdam en inspireerde Wim Sonneveld tot het typetje Nikkelen Nelis. Minstens zo beroemd in Middelburg was orgelman Jan Pluijmers met zijn Mina. "De mensen waren arm, maar het was een door en door gezellige buurt. Als mijn moeder in het kraambed lag, kwam er altijd wel iemand met een pannetje soep langs." Rond het Wagenplein lagen inmiddels verdwenen straten als de Teerpakhuizenstraat en de Winterstraat. "In de Winterstraat stond het café van Gerrit Rinkel met een prachtig Mortierorgel. Ik heb er vaak voor het raam gestaan om te luisteren. Prachtig! Helaas werd het café in de oorlog door een Engelse bom getroffen."

Adres en contactgevens

Vlissings Wagenplein Q 113 (later vernummerd tot 2) Middelburg

Externe links

Bronnen

  • Foto's: Beeldbank Zeeland