Middelburg Dronk

De Beuk

(Beschrijving)
(Beschrijving)
Regel 6: Regel 6:
 
Bestand:BeukBB.jpg|
 
Bestand:BeukBB.jpg|
 
Bestand:Beuk3.jpeg|
 
Bestand:Beuk3.jpeg|
Bestand:Beuk 2.jpeg|
+
Bestand:Beuk2.jpeg|
 
Bestand:Beuk.jpeg|
 
Bestand:Beuk.jpeg|
 
Bestand:Bestand:De_Beuk_2.pdf|
 
Bestand:Bestand:De_Beuk_2.pdf|

Versie van 31 dec 2010 om 01:08

Beschrijving

Koorkerkhof, later Herengracht Eerst heette het Provadija, dat was een landelijke keten van jongerencentra. Je had er een in Breda, Leeuwarden, Amsterdam, Nijmegen en in nog meer steden. Daarna werd het omgedoopt tot De Beuk, (eigenlijk was het "Open de Beuk", wat weer sloeg op het boezemgedeelte van de boerinnendracht en niets met bomen te maken had) En voordat het Provadija was, fungeerde het als jongeren "instuif" zoals dat toen genoemd werd, van de kerk. Volgens mij heette dat weer Het Stuivertje.


Geschiedenis

Enkele citaten van pagina 65 van het boek Brommers, Gitaren en Spandoeken(een aanrader!), van Jan Kuipers: "De eerste projectleider van Open de Beuk was Burney Bos, en man die het na een paar jaar voor gezien hield en televisieprogramma's voor kinderen ging maken. De Beuk beschikte over een zaal voor optredens, filmvoorstellingen en manifestaties, een bovenverdieping waar na verloop van tijd een theehuis annex macrobiotisch restaurant was gevestigd en daarboven nog een verdieping waar werd gezeefdrukt, gestencild, enz. De bar beneden was het centrale verzamelpunt, vooral in de begintijd. Boven de bar was een zoldertje aangebracht, met lage banken langs de muur, kussens en vage verlichting. Waar was dit zoldertje voor? Wat de theorieën in de richting van de gemeente en andere subsidiënten ook waren, in de praktijk diende het voor 1 doel: blowen en stoned zitten wezen. Een vrijetijdsbesteding die veel aanhang vond; soms was het zoldertje barstensvol en zat er bijna niemand aan de bar. Hoewel Burney Bos eigenhandig aan de contructie had meegetimmerd, rezen bij hem al vrij spoedig bezwaren tegen deze al snel uitsluitend recreatieve beleving van de subcultuur in De Beuk. In een uit 1970 daterend beleidsstuk spuwde hij zijn gal en schimpte op de 'rokende proleten' die zijn centrum voor een groot deel bevolkten."

Later waren Kees Neeteson en Rinus Roepman nog projectleiders van de Beuk.


Naamgeving

Eigenaars

Bijzonderheden

Bovenste foto beeldbank Zeeland, Record 124468 "Open de Beuk" was op een gegeven moment een gevleugelde kreet onder Zeeuwse jongeren. Het was een knipoog naar mannen die een vrouw hadden veroverd...

Mooie verhalen

Uit het beleidsplan van de Beuk, uit 1971 (in te zien bij het Zeeuws Archief, fragment onderste afbeelding) blijkt dat er veel strubbelingen waren in de Beuk, rondom drank- en drugsgebruik. Dit was van grote invloed op het latere beleid.


Adres en contactgevens

Koorkerkhof.

Externe links