Middelburg Dronk

De Huifkar

Regel 7: Regel 7:
 
}}
 
}}
 
==Beschrijving==
 
==Beschrijving==
Een café-restaurant dat na de wederopbouw van Middelburg, in in december 1949, werd geopend aan Markt 19.
+
Een Hotel-café-restaurant (tegenwoordig 'Hotel-Brasserie') dat na de wederopbouw van Middelburg, in december 1949, werd geopend aan Markt 19.
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
 
==Foto's==
 
==Foto's==
Regel 30: Regel 30:
 
Markt 19 Middelburg
 
Markt 19 Middelburg
 
==Externe links==
 
==Externe links==
 +
* [http://www.hoteldehuifkar.nl Hotel Brasserie de Huifkar]
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
 
* Foto's: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
 
* Foto's: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek

Versie van 19 okt 2011 om 03:56


De Huifkar
Locatie Markt
Periode 1980-1990
Eigenaar A. Hoogesteger-Fleurbaay


Beschrijving

Een Hotel-café-restaurant (tegenwoordig 'Hotel-Brasserie') dat na de wederopbouw van Middelburg, in december 1949, werd geopend aan Markt 19.

Geschiedenis

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Huifkar/fotos.


Naamgeving

Eigenaars

  • A. Hoogesteger-Fleurbaay

Bijzonderheden

Mooie verhalen

  • Henk Stenhuis

Speurend in het verleden – dat altijd in oorlog lijkt met het geheugen – kwam ik zijn naam plotseling tegen. Op zoek naar heel iets anders vond ik in de Beeldbank Zeeland van de Zeeuwse Bibliotheek een klassenfoto van School C aan de Sint Jorisstraat. Het was een staatsieportret van de klassen 4 en 5 uit ca. 1956 – in een bevroren moment blijft iedereen eeuwig jong. De kindergezichten van Gijs van Vlier, Jan Simonse, Pleun van Raan, Jo Scheijbeler, en Bart Koster kon ik vrijwel meteen vertalen naar de huidige, volwassen versie. Toen zag ik de naam Henk Stenhuis, tweede rij van onderen, doch die vertaling bracht me niet naar zijn huidige gezicht, maar naar dat van begin jaren zeventig – daarna heb ik Henk niet meer gezien.

Henk was eind jaren zestig, begin jaren zeventig een wat gereserveerde eenzaat die de Middelburgse horeca frequenteerde. Mijn eerste herinneringen aan hem gaan terug naar de beruchte Zanzibar (2) in het Kerspel, waar ik naast alcohol ook mijn eerste pretsigaret rookte. Er hing een sfeer van: "De revolutie is nog niet begonnen, maar kan ieder moment uitbreken" – Henk zag het allemaal vanaf grote afstand aan en beperkte zich veelal tot consumeren en non-verbale communicatie. Later kwam ik hem eigenlijk overal tegen, zoals bijvoorbeeld in 't Sincken Tooghje, waar hij een avond gratis dronken werd door steels te putten uit flessen die op een stellage, als bij een hemelbed, boven de bar stonden. Telkens wanneer de barkeeper hem de rug toekeerde, reikte Henk in de hemel ter leniging zijner noden.

Midden jaren zeventig gedroeg Henk zich steeds zonderlinger en op een gegeven moment raakt hij in een Heer. Welke Heer dat was, werd niet echt duidelijk, hij was in ieder geval van Oosterse origine want Henk begon zich ritueel te baden in het kanaal. Op enig moment verdween hij totaal uit het Middelburgse straatbeeld. Afgereisd naar de Oriënt? Opgenomen in een inrichting? – ik weet het niet. Wat ik nog wel weet, is dat Henk eens een geniale stunt uithaalde bij De Huifkar. Hij droeg het uniform van een kelner – zwart pak, wit overhemd en stropdas – en stond ogenschijnlijk achteloos een sigaret te roken in de buurt van het terras. Toen de bonafide kelners naar binnen waren, stapte Henk met de pose der natuurlijkheid het terras op met de woorden: "Dames en heren, mijn dienst zit erop; kan ik even afrekenen". Henk rekende het terras, inclusief fooien, af en wandelde vriendelijk groetend de Markt op.

Adres en contactgevens

Markt 19 Middelburg

Externe links

Bronnen

  • Foto's: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek