Middelburg Dronk

Shoarmaroom Polat Vlasmarkt

(Mooie verhalen)
(Foto's)
Regel 28: Regel 28:
 
<gallery perrow="6">
 
<gallery perrow="6">
 
Bestand:Terras_Pyramide_Vlasmarkt_24_met_rechtsboven_cameradski,_1987.JPG| Een glimp van het terras van Pyramide in 1987, met in beeld een bordje 'Cameradski'
 
Bestand:Terras_Pyramide_Vlasmarkt_24_met_rechtsboven_cameradski,_1987.JPG| Een glimp van het terras van Pyramide in 1987, met in beeld een bordje 'Cameradski'
Bestand:ZEB001000434_190_R.jpg| Polat opent Pyramide, februari 1986
+
Bestand:ZEB001000434_190_R.jpg| Polat heropent zijn zaak, februari 1986
 
Bestand:ZEB001000458_307_R.jpg| Polat in hoger beroep, februari 1988
 
Bestand:ZEB001000458_307_R.jpg| Polat in hoger beroep, februari 1988
 
</gallery><br />
 
</gallery><br />

Versie van 8 feb 2020 om 08:42

 

Shoarmaroom Polat Vlasmarkt

Vlasmarkt 24
Middelburg

 

Een Turks eethuis dat tussen 1986 en 1989 was gevestigd aan de Vlasmarkt 24 in Middelburg. De zaak was een opvolger van Dadas Oriëntal en Har Massada en een voorloper van Netanya en het huidige Pizza Amore. De zaak begon in 1985 onder dezelfde naam, Shoarmaroom Polat, in de Korte Noordstraat.

Geschiedenis

1986
N. Polat en A. het Jonk

Necaati Polat - hij zat eerder in De Kleine Houttuinen opent op 15 februari 1986 samen met zakenpartner Atie het Jonk shoarma-room annex petit restaurant Pyramide op het adres Vlasmarkt 24. Hoewel hij geen alcoholvergunning had, werd het wel degelijk verkocht (zie artikel PZC dd 19 februari 1988).

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op: Shoarmaroom Polat Vlasmarkt/fotos.


Naamgeving

  • De eigenaar en de zaak werden door veel mensen 'cameradski' genoemd, omdat Polat, die vaak achter in de zaak lag te slapen, dit ook tegen zijn klanten zei.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Vandaag is iedereen mijn kameradsjki

Van Middelburg Dronk op Facebook, 7 februari 2020:

"Vandaag is iedereen mijn kameradsjki!"

Dat de website middelburgdronk.nl nog veel onjuistheden en onvolledige informatie bevat hoef ik niemand te vertellen. Dat was van meet af aan de opzet van de site, een zogenoemde wiki: die groeien geleidelijk, en worden doorlopend aangevuld en gecorrigeerd.

In theorie dan toch he, want de werkzaamheden aan de site staan nog altijd op een heel laag pitje.

Maar met twee artikelen ga ik toch weer even aan de slag, omdat er té veel fouten in zitten. Die over Koffieshop de Kleine Houttuinen, en over Shoarmaroom Polat.

Op zoek naar iets anders stuitte ik op een artikel over de koffieshop, die niet lang bestond. De zaak zegt ons persoonlijk ook helemaal niets. Aan het pand, aan Korte Noordstraat 39, herinnert anno 2020 ook niets meer aan het horecaverleden.

Op de site staat dat Necaati Polat de eigenaar van de shop was, maar dat klopt dus niet. Hij nam de zaak over van mevrouw Kok en haar dochters en maakte er 'shoarmaroom Polat' van. Dat was echter geen succes. Polat was er zeer teleurgesteld over. Het werd uiteindelijk zelfs een juridische strijd.

In 1986 verhuisde de Joodse Turk Polat met zijn zaak naar Vlasmarkt 24, het pand waar nu Pizza Amore is gevestigd. En het mooie is: zoekende vonden we nu opeens ook foto's waar Polat en zijn vriendin op zijn te zien, en artikelen waarin hij zijn verhaal doet.

Dat verhaal bevestigt alsnog een oud verhaal van Kees Roose, die ooit vertelde over deze man, die iedereen Kameradsjki noemde, en vice versa. Het enige bewijs daarvoor was tot nu toe die tweede foto, waarop nog net een bordje met het opschrift 'Kameradsjki Nacht Eethuis' is te zien.

Toen Polat een nachtvergunning kreeg mocht iedereen dat weten. Daarover vertelt hij weer in een ander artikel. Hij mocht maar tot 5 uur in de nacht open zijn, maar ging dan gewoon weer open om 6 uur, voor het ontbijt. Uiteindelijk werd dat ook weer een strijd, nu met de gemeente Middelburg.

Externe links

Bronnen