Middelburg Dronk

't Goude Kruijs

Kaart Middelburg 1873 (omgeving Kanaal Nieuwe Haven).jpg
Algemeen
Soort Herberg
Links
Tijdlijn
Periode 1760-1770
Gebied
Zie ook Vlissings Wagenplein

Een herberg die in ieder geval tussen 1680 en 1690 was gevestigd aan het Vlissings Wagenplein te Middelburg. De wijk waarin het Wagenplein was gelegen werd eind jaren '60 afgebroken, om plaats te maken voor wegen en de nieuwe Schroebrug van Middelburg.

Geschiedenis

1761
Laurens Watjon

De site zeeuwengezocht geeft aan dat Laurens Watjon op 10 juli 1761 een huis op het Vlissings Wagenplein van Augustinus Pruijs koopt voor 246 pond Vlaams 3 schellingen en 4 penningen (zeeuwengezocht [1]). In een document (zie foto's) wordt ene Lourens genoemd als (h)erbergier in ‘t goude Kruijs staande op het (Vlissings) wagenpleyn aan de Vlissinger Poort te Middelburg. Rechts boven in het stuk: Vrije van Sluis, (inv.)no 96. Links boven staat 11 feb. 1780. In de zogenaamde lootjesboeken van het Onze Lieve Vrouwegasthuis uit 1789 komt een vermelding voor van herberg 't Goude Kruijs. Deze luidt dat Anna Maria Scheffereijn, hebbende gediend voor meid bij Laurens Watjon in 't Gouden Kruis op 't Vlissings Wagenplein, in februari 1783 patiënt van het gasthuis is.

Foto's


Naamgeving

  • Deze naam kwam vaker voor, in die tijd. In de buurt van Brugge was ook een herberg met deze naam. Begin 17e eeuw bevond zich op de Dam in Middelburg ook eens Schuttershof/Herberg met de naam Het Gouden Cruys.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Vlissings Wagenplein Middelburg

Bronnen

Externe links