Middelburg Dronk

't Witte Paart

´ t Witte Paart Dam 33 Middelburg, foto Rob van Hese 2012.jpg
Algemeen
Soort Cafe
Eigenaar Dennes Kaptein
Helen Kaptein
Adres Dam 33
Links
Tijdlijn
Periode 2000-2010
Voorganger(s) De Zwarte Ruiter
Opvolger(s) De Zwarte Ruiter op 't Witte Paart
Gebied
Zie ook Dam

Een taveerne die tussen 2007 en 2012 was gelegen aan de Dam 33 Middelburg - opvolger van De Zwarte Ruiter, Damzicht en Maastrichts Bierhuis, voorloper van De Zwarte Ruiter op 't Witte Paart.

Geschiedenis

2007
Dennes Kaptein en Helen Kaptein

Op vrijdag 1 augustus 2007 openen Dennes Kaptein en Helen Kaptein taveerne 't Witte Paart op het adres Dam 33 in Middelburg - ze waren eerder dat jaar eigenaren geworden van het Hotel aan de Dam. In 2012 verkopen zij de zaak aan de heer Riemens, die het weer doorverhuurt aan Rene-Michel Gerritsen, die er De Zwarte Ruiter op 't Witte Paart begint.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op 't_Witte_Paart/fotos.


Naamgeving

Gebaseerd op het witte paard dat te zien is op de gevelsteen.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Over de gevelsteen van Dam 33 in Middelburg

Gevelsteen Dam 33 Middelburg.PNG

Op Den Haag Direct een aardig verhaal over de gevelsteen van Dam 33 in Middelburg, die ook in andere steden werd gebruikt: "Bestelkantoor der Rutten’s bierbrouwerij « De Zwarte Ruiter » Maastricht. Het was de eerste brouwer die landelijke ambities had en in gezwinde draf uitbreidde via Eindhoven en Den Bosch naar het Westen. Al die nieuwe vestigingen leverden ook gevelversieringen op. De gipsen ruiter uit Eindhoven kreeg navolging in Middelburg en Leiden, met subtiele verschillen in de schildering. Utrecht en Den Haag waren een echt tableau waard van de Porceleyne Fles uit Delft die als enige rond 1900 die sectieltechniek beheerste.

Ruttens bierbrouwerij van de familie Rutten uit Maastricht hanteerde dus dezelfde tactiek van eigen ‘tappunten’ zoals we al beschreven bij de Haagse ZHB en hun Lokaal ‘t Loosje in Amsterdam. Ze werken voor de uitbreiding naar het Westen daartoe samen met een Rotterdamse likeurstoker Van der Wolk. Na de Eerste Wereldoorlog zijn de grondstoffen schaars, hebben de klanten minder te spenderen en drukken de lasten van de gefinancierde proeflokalen zwaar. De familie verkoopt de brouwerij aan Heineken. Wat gebeurde er nu met die bierhuizen en proeflokalen? Vaak waren die verpacht, maar de naam was nog familiebezit. De Zwarte Ruiter werd zo Het Witte Paard, The White Horse (Groningen, gay-bar, Eindhoven, drugshol), of volgden Utrecht. Daar was behalve een tableau van de ruiter, er ook een van het wapen van Maastricht, beide verlicht door bolvormige lantaarns. De nieuwe naam werd zo De Witte Ballons, en dat vond men in Vlissingen ook prima."

Adres en contactgevens

Dam 33
4331 GE Middelburg

Externe links

De Zwarte Ruiter wordt 't Witte Paart (PZC 30 juli 2007)

Bronnen