Middelburg Dronk

De Zwarte Ruiter op 't Witte Paart

 

De Zwarte Ruiter op 't Witte Paart

Dam 33
4331 GE Middelburg

0118-617584
renemichel@zeelandnet.nl
Website
Facebook
Twitter

 

Een eetcafé aan de Dam 33 Middelburg - opvolger van De Zwarte Ruiter, Damzicht, Maastrichts Bierhuis en 't Witte Paart. De Zwarte Ruiter op 't Witte Paart richt zich niet specifiek op eten of drinken, maar vooral op een ongedwongen sfeer. In de zaak is ook een daghap verkrijgbaar.

Geschiedenis

2012
Rene-Michel Gerritsen

In mei 2012 opent Rene-Michel Gerritsen (voorheen Den Fantast, De Kemel en Baan 13) dit eetcafé aan de Dam in Middelburg. Het pand is eigendom van Dhr. Riemens, die het in 2012 aankocht van Dennes en Helen Kaptein (meer informatie is te vinden op de pagina van Hotel aan de Dam). Sinds 1 april 2018 is René-Michel ook de explotaint van het naburige Hotel aan de Dam.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op ZwarteRuiterWittePaart/fotos.


Naamgeving

Gebaseerd de namen van voorgangers De Zwarte Ruiter en 't Witte Paart en het logo dat van de Zwarte Ruiter op het witte paard dat de gevel nog sierde.

Bijzonderheden

  • De zaak is geopend van woensdag t/m maandag, van 16.00 uur tot sluit
  • Vanaf juni 2013 is café De Zwarte Ruiter op 't Witte Paart ook opstapplaats voor Sloepverhuur Zeeland: je kunt met de sloep 'De Gezelligheid' vanuit het Prins Hendrikdok in anderhalf uur naar het Veerse Meer varen.

Mooie verhalen

Over de gevelsteen van Dam 33 in Middelburg

Gevelsteen Dam 33 Middelburg.PNG

Op Den Haag Direct een aardig verhaal over de gevelsteen van Dam 33 in Middelburg, die ook in andere steden werd gebruikt: "Bestelkantoor der Rutten’s bierbrouwerij « De Zwarte Ruiter » Maastricht. Het was de eerste brouwer die landelijke ambities had en in gezwinde draf uitbreidde via Eindhoven en Den Bosch naar het Westen. Al die nieuwe vestigingen leverden ook gevelversieringen op. De gipsen ruiter uit Eindhoven kreeg navolging in Middelburg en Leiden, met subtiele verschillen in de schildering. Utrecht en Den Haag waren een echt tableau waard van de Porceleyne Fles uit Delft die als enige rond 1900 die sectieltechniek beheerste.

Ruttens bierbrouwerij van de familie Rutten uit Maastricht hanteerde dus dezelfde tactiek van eigen ‘tappunten’ zoals we al beschreven bij de Haagse ZHB en hun Lokaal ‘t Loosje in Amsterdam. Ze werken voor de uitbreiding naar het Westen daartoe samen met een Rotterdamse likeurstoker Van der Wolk. Na de Eerste Wereldoorlog zijn de grondstoffen schaars, hebben de klanten minder te spenderen en drukken de lasten van de gefinancierde proeflokalen zwaar. De familie verkoopt de brouwerij aan Heineken. Wat gebeurde er nu met die bierhuizen en proeflokalen? Vaak waren die verpacht, maar de naam was nog familiebezit. De Zwarte Ruiter werd zo Het Witte Paard, The White Horse (Groningen, gay-bar, Eindhoven, drugshol), of volgden Utrecht. Daar was behalve een tableau van de ruiter, er ook een van het wapen van Maastricht, beide verlicht door bolvormige lantaarns. De nieuwe naam werd zo De Witte Ballons, en dat vond men in Vlissingen ook prima."

Het verhaal van Wil Kouws - Westmaas

Onlangs (zomer 2015) was Wil Kouws - Westmaas, de kleindochter van Theo Zeventer, op bezoek bij De Zwarte Ruiter. Haar verhaal, 'Mijn leven in Middelburg' is te vinden op de pagina van café Damzicht.

Externe links