Middelburg Dronk

Au Paradis Chinois

 

Au Paradis Chinois

Pottenmarkt 13-15
Middelburg

 

Een Chinees-Indisch restaurant dat tussen 1972 en begin jaren 90 was gevestigd aan de Pottenmarkt 13-15 te Middelburg.

Geschiedenis

1972
Sau Ming Yip en Chan Pui Ching Yip

In de jaren 20 van de 20ste eeuw zat de slijterij van A.C. van de Kamer in het pand - later opgevolgd door de slijterij annex drankenhandel van Verdonk. Het echtpaar Yip opent er op zaterdag 20 mei 1972 hun Chinees-Indisch restaurant Au Paradis Chinois. Aangezien het pand zeer diep was en een uitgang aan het Plein 1940, realiseerden ze daar in 1977 een nieuwe ingang met wachtruimte (links naast De Tamboer) waar men maaltijden kon afhalen. In 1990 zat Au Paradis Chinois nog steeds op hetzelfde adres - later werd er een kledingzaak gevestigd.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Au Paradis Chinois/foto's.


Naamgeving

De Nedelandse vertaling van het Franse Au Paradis Chinois luidt: in het Chinese paradijs. Wellicht waren de eigenaren Vietnamees aangezien men - eufemistisch gesproken - in Vietnam een behoorlijk lange periode onvrijwillig met de Franse taal geconfronteerd werd. Het echtpaar had ook enige tijd een zusterrestaurant in Vlissingen, China Garden genaamd - misschien verwijst dit naar de relatie die Vietnam, ook een behoorlijk lange periode, had met de Engelse taal.

Bijzonderheden

  • Sau Ming Yip was ook eigenaar van het Chinees-Indisch restaurant China Garden in Vlissingen.
  • Dochter Ke-Wa was een bekende verschijning in het Middelburgse. Veel jongemannen waren in de jaren 80 gecharmeerd van haar schoonheid.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen