Middelburg Dronk

De Concert- en Gehoorzaal

 

De Concert- en Gehoorzaal

Verwerijstraat 14
4331 TC Middelburg

0118 637777
info@zeeuwseconcertzaal.nl
Website
Facebook
Twitter

 

Concertzaal aan de Lange Singelstraat N 181, later vernummerd tot Singelstraat 13 en tenslotte tot het huidige adres Verwerijstraat 14 in Middelburg. De Concert- en Gehoorzaal is in de eerste plaats een gelegenheid waar men concerten en andere sociaal culturele evenementen kan bijwonen. Naast deze uitingen van sociaal culturele aard werden ook bals en feesten georganiseerd - er was tenslotte een vergunning voor de verkoop van sterke drank in het klein.

Geschiedenis

1896
Gemeente Middelburg

In april 1896 besteedt het Bestuur der Naamloze Vennootschap "De Concert- en Gehoorzaal" het bouwen van een Concert- en Gehoorzaal aan in de tuin van het huis aan de Lange Singelstraat N 181 te Middelburg. De Naamloze Vennootschap "De Concert- en Gehoorzaal" vraagt in september een vergunning aan om op genoemd adres sterke drank in het klein te mogen verkopen. Op woensdag 21 oktober 1896 wordt het gebouw ingewijd met een concert van de zangvereniging Tot Oefening en Uitspanning. In 1945 roept de gemeente Middelburg, in samenwerking met de Zeeuwsche Volksuniversiteit en de N.V "De Concert- en Gehoorzaal", de "Stichting- Concert en Gehoorzaal" in het leven - het is de bedoeling dat de N.V. als eigenaar de Concert- en Gehoorzaal op termijn over zal dragen aan de stichting - de overdracht vindt plaats op 5 januari 1946. Op 20 december van datzelfde jaar wordt de verbouwde Concert- en Gehoorzaal feestelijk heropend met een uitvoering van het Weihnachtsoratorium van Bach. De stichting wordt als bestuursvorm gehandhaafd tot 1975 - m.i.v. 1 januari 1975 wordt de stichting opgeheven en ondergebracht bij bij 3 gemeentelijke diensten: de dienst wijkcentra, de culturele dienst en de dienst beheer, exploitatie en onderhoud van accommodaties voor sport, jeugd en recreatie - 'publiekisering' noemde men dat in die tijd. In 1993, tenslotte werd ook die constructie weer losgelaten en werd de "Stichting Stadsschouwburg en Concertzalen Middelburg" opgericht - men ging terug naar de situatie van voor 1975. In 2006 wordt gestart met het verbouwen van de Concert- en Gehoorzaal en verdwijnt de ingang aan de Singelstraat 13 - het pand krijgt weer een woonbestemming. Een jaar later opent de Zeeuwse Concertzaal (de naam Concert- en Gehoorzaal is geschiedenis) en is de ingang verplaatst naar Verwerijstraat 14 - anno 2015 is de Zeeuwse Concertzaal nog steeds op dat adres gevestigd.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Concert-_en_Gehoorzaal/fotos.


Naamgeving

Bij de oprichting in 1896 werd de naam De Concert- en Gehoorzaal gehanteerd - nu ontbreekt het lidwoord vaak. In 2007 wordt de naam vervangen door Zeeuwse Concertzaal.

Eigenaars

Bijzonderheden

  • Er was eerder een concertzaal in Het Stads Ykhuis aan de Zuidsingel.
  • In de Concert- en Gehoorzaa werden in de jaren 70 ook nog danslessen gegeven door Janvier.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Singelstraat 13 Middelburg.

Externe links

Bronnen