Middelburg Dronk

Janvier

 

Janvier

Kanaalweg 34
Middelburg

Website
Facebook

 

Een dansschool die tussen 1984 en 2000 was gevestigd aan de Kanaalweg 34 te Middelburg - het pand werd begin 2001 verhuisd naar Goes, tijdens de herinrichting van het Stationsgebied.

Geschiedenis

1984
R. Janvier

De familie Janvier gaf al vanaf begin jaren 70 dansles in Middelburg. Het echtpaar begon met lesgeven in de kantine van De IJsbaan en ging later verder in De Concert- en Gehoorzaal. Op 23 augustus 1984 opent toenmalig Tweede Kamerfractievoorzitter van de VVD Ed Nijpels de dansschool van Robert Janvier op het adres Kanaalweg 34 in Middelburg. Net als bij Dansschool Meeuse werd er alcohol geschonken, wat trouwens op de foto rechtsboven geïllustreerd wordt door een reclame van Heineken aan de zijkant van het pand. Janvier verbouwt in 1991 en 2 jaar later vraagt hij een milieuvergunning aan voor zijn dansschool met bar. In 2000 valt het doek voor Janvier. De eigenaar wordt door de Gemeente uitgekocht en Janvier verhuist naar Goes. Het pand zelf wordt in 2001 gered van de slopershamer en verhuist in z'n geheel naar het spoorwegmuseum in Goes (kosten: 920.000 gulden!)

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Janvier/fotos.


Naamgeving

Vernoemd naar de eigenaar.

Bijzonderheden

  • Het pand deed jarenlang dienst als depot van Van Gend & Loos - op de locatie is nu een busstation.
  • Voor Janvier in het pand kwam werden er danslessen gegeven in De IJsbaan en De Concert- en Gehoorzaal.

Mooie verhalen

  • Oud-barman Bram van Nunen vertelt over de bar:

"Het was een grenen houten bar. Lang en er zaten wat bochten in. Hij liep in het verlengde van de hal, die uitkwam op de dansvloer. In mijn tijd had hij twee taps naast elkaar. Een voor Heineken en een voor palm of een seizoensbiertje. Wisselende barkrukken (aangepast aan het interieur) zoals de bar aan de dansvloer. Achter de bar een mooie donkere spiegel met glazen platen om het glaswerk op te zetten. Helemaal rechts van de bar vind je een sambal luikje in de spiegel. Voor de vuile vaat en de hapjes vanuit de keuken. De bar draaide mooi om een bocht (met de muur mee). Aan het einde van de bar vond je een plateau op heuphoogte voor de bediening bij feesten of afdansavonden (drank klaarzetten). Onder de bar aan de klantzijde liep het tapijt (donker grijs) door tot een meter hoog op de bar. Scheelde weer vieze plekken of krassen. Aan de andere kant vond je 3 koelkasten en een (koude) flessenrek. Uiteraard wat kasten. Boven de bar liep een plateau (gehele lengte van de bar) om vooradflessen op te ztten en de pasoa's te tappen. Oh ja, er was een sodamixer voor cola en meer. Eerder daarvoor hadden we nog zo'n sodaspuit. Uiteraard kan je ook de diner-dansants niet vergeten. Eten, drinken en dansen op de befaamde avonden. Vooral de senioren keken hier het hele jaar naar uit. Het restaurant tegenover de chinees in Goes (andere kant van het parkeerterrein en de weg over) verzorgde altijd het lopend buffet."

Externe links

Bronnen