Middelburg Dronk

De IJsbaan

 

De IJsbaan

Koninginnelaan 55
Middelburg

 

Een sport- en campingkantine die tussen 1975 en 2009 was gevestigd aan de Koninginnelaan 55 te Middelburg.

Geschiedenis

1961
Henk Burgs en Lies Burgs-Peperzak

De eerste bekende beheerder heette Henk Burgs, zijn vrouw Lies Burgs-Peperzak. Ze beheerden de camping van 1961 tot 1977. Mevrouw Tineke Takken-Melinga herinnert zich: "ze woonden zelf in de zomermaanden op de camping, maar in de winter woonden ze in een woonwijk in Middelburg, richting Vlissingen lag de woning".

1977
G. Back

Eind 1956 opent de Middelburgse IJs Club (M.IJ.C.) haar ijsbaan aan de Koninginnelaan in Middelburg en vanaf juni 1959 krijgt de ijsbaan zomers de functie van camping. De ijsclub verpacht de exploitatie en de pachter is tevens beheerder van de accommodatie. De eerste, vooralsnog bekende, pachter is G. Back in 1974. In de kantine kunnen feesten en recepties worden georganiseerd en dansschool Janvier geeft er enige jaren dansles. Back vertrekt in 1985 als pachter.

1986
Henk Brandes en Connie van der Helm

Henk Brandes en echtgenote Connie van der Helm zijn in 1985 de nieuwe pachters. In 1989 leggen ze een midget-golf baan aan op de camping om de campinggasten wat vertier te bieden.

1999
Rene Kalverboer en Dorianne Clouvel

In 1999 nemen Rene kalverboer en echtgenote Doriannne Clouvel de zaak over van het echtpaar Brandes. Wanneer het contract van Kalverboer en Clouvel in 2009 afloopt, wordt dit niet verlengd. De camping gaat dicht en het is maar de vraag of deze ooit nog open gaat. Sinds 2009 exploiteert René de Middelburgse vestiging van Domino's Pizza, aan de Pottenbakkerssingel.

2017

In de zomer van 2017 wordt Stadscamping Zeeland, door AVV Beheer in gebruik genomen op het terrein aan de Koninginnelaan, naar het zich laat aanzien vooralsnog zonder eigen horecavoorziening.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De IJsbaan/fotos


Naamgeving

Spreekt voor zich.

Bijzonderheden

  • In 1969 richt M.IJ.C. de Stichting Hendrik Avecamp op waarin de exploitatie van de ijsbaan c.q. camping wordt ondergebracht. In september 2010 verkoopt de stichting de camping aan AVV Beheer - er werd toen al lang niet meer op het perceel geschaatst. Het is een saillant detail dat de stichting in november 2010 - 2 maanden na de verkoop van de camping - IJsbaan Middelburg van Vita Event op de Markt sponsort met een bedrag van 5000 euro.
  • Een broer van Henk Brandes, Puck, zat vroeger in cafetaria Brandes in de Korte Noordstraat - een andere broer, Jan, in Cafetaria Brandes in de Meanderlaan.
  • In de kantine van de IJsbaan werden in de jaren 70 ook nog danslessen gegeven door Janvier.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen