Middelburg Dronk

De Dolfijn

Centraal de voormalige Provinciale Bibliotheek in de Lange Delft, ca. 1890.jpg
Algemeen
Soort Herberg
Eigenaar Hans Beernaerts
Adres Lange Delft H 14
Links
Tijdlijn
Periode 1510-1520
Gebied
Zie ook Lange Delft

Een herberg aan de Lange Delft H 14 te Middelburg.

Geschiedenis

1513

In het boek De zorg gewogen van J.K. Kool-Blokland komt, op bladzijde 46, de volgende passage voor: Het proveniersechtpaar Willem en Appelina van Gronhuys liet aan het gasthuis hun huisje op de Dam na. Meestal schonken de aspirant proveniers al hun goederen aan het gesticht, waarvoor zij in ruil een jaarlijkse lijfrente kregen met kost en inwoning in het gasthuis. De voorwaarden bekeek men voor ieder geval apart en de overeenkomst werd beklonken onder genot van een glas wijn in de herberg van Jan in de Dolfijn (de noot hierbij vermeldt Rijks Archief in Zeeland, Oud archief Godshuizen Middelburg, rekeningen 1513-1514, 1520-1521, inv. nrs. 65, 69). De stadsrekening van 1547 situeert De Dolfijn in de Lange Delft waar ook het Onze Lieve Vrouwegasthuis gevestigd was. Op enig moment de herberg afgebroken, want in 1733 wordt op die plaats een pand gebouwd dat de naam De Sevensterre en Den Dolphyn draagt. Ed de Graaff geeft in zijn boek d' Guld Waerelt aan dat het pand vermoedelijk vernoemd is naar zijn voorgangers op dit perceel. Dit vermoeden is logisch want het nieuwe pand aan de Lange Delft H 14 was vlak bij het gasthuis gesitueerd - men hoefde maar een eindje te lopen naar de herberg van Jan in de Dolfijn.

1586
Hans Beernaerts

De site zeeuwengezocht geeft aan dat Jacob de Cock, patiënt van het Onze Lieve Vrouwegasthuis, op 28 december 1586 overlijdt - bij bijzonderheden wordt het volgende gemeld: Knecht gheweest hebbende ten huijsen van Hans Beernaerts in den Dolfijn (zeeuwengezocht [1]).

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

  • In 1570 maakte Stijne Bernaerts ten huize van Anna in het Rat van Aventueren, een herberg, zeker dranck voer zeker pacient - Stijne Bernaerts deed dat in opdracht van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Wellicht bestond er een familierelatie met Hans Beernaerts; namen werden in die tijd vaak op verschillende manieren gespeld.
  • Het stadspaleis De Sevensterre en Den Dolphyn werd, naar een ontwerp van de Vlaamse architect en beeldhouwer J.P. van Baurscheit, gebouwd in opdracht van de patriciërsfamilie Van den Brande en wordt gezien als een van de mooiste monumenten die Middelburg ooit gehad heeft. Het pand werd in 1898 aangekocht door de provincie Zeeland die er de Provinciale Bibliotheek in onder bracht. Het pand werd tijdens W.O. II verwoest en drie in de straat - bij het pand Lange delft 50 - opgenomen hardstenen banden met de tekst Stoep v.m. Provinciale Bibliotheek 1733-1940 markeren de herinnering.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Lange Delft H 14 in Middelburg.

Externe links

Bronnen

  • Foto´s: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • De zorg gewogen; zeven eeuwen Godshuizen in Middelburg, J.L. Kool Blokland (uitgave Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, 1990)
  • De stadsrekeningen van Middelburg 1500-1549 H.M. Kesteloo
  • d' Guld Waerelt, Ed de Graaff, (uitgeverij Den Boer/De Ruyter Vlissingen, 2004)