Koffiebar die tussen 1971 en 1977 was gelegen aan Vlasmarkt 9 in Middelburg.
Inhoud
Geschiedenis
1971
|
H. Jonkergouw In 1971 opende Hans Jonkergouw met vrouw Gerda De Koffieclub aan de Vlasmarkt 9 te Middelburg. Het was een zaak waar naast koffie ook de lekkerste hamburgers van Middelburg werden verkocht. Er waren nogal wat mannen die zeer onder de indruk waren van Gerda´s schoonheid - ze leek, volgens sommigen, als twee druppels water op de Amerikaanse actrice Katherine Ross (o.a. The Graduate en Butch Cassady en the Sundance Kid). Toen de zaak enkele jaren (goed) draaide vroeg en kreeg Hans verlof ook alcoholische dranken te verkopen. In 1977 stopte De Koffieclub en kwam er een modezaak, Maison Juliette, in het pand. |
Foto's
Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Koffieclub/fotos
Bijzonderheden
- In het beginstadium van de zaak werkte Evelyne Rijn (zie ook Het Wapen van Zeeland(2)) er een tijdje.
- In 1971 bezocht een straalbezopen Goedheilig man de Koffieclub. Zie het artikel in de PZC
Mooie verhalen
Een straalbezopen Sinterklaas
Wat de PZC schreef in december 1971:
"Sinterklaas heeft zich zaterdagavond in een toestand van uitbundige alcoholische vervoering zo ernstig misdragen dat hij de nacht in een cel van het Middelburgse politiebureau 'ter algehele ontnuchtering' heeft moeten doorbrengen. De kindervriend, nauwelijks gewend aan de kracht van de Nederlandse spiritualiën, had 's middags een groot aantal gezinnen bezocht, waar hij bijzonder gastvrij was onthaald.
Toen aansluitend op zijn taak nog een avondlijk bezoek aan een bar volgde, zag de kindervriend tenslotte zelf in, dat alleen enige koppen koffie hem voor een totaal afglijden konden behoeden. Hij begaf zich daartoe naar een koffiehuis aan de Vlasmarkt. Tegenover een aantal Zuidmolukse jongeren liet hij zich dermate onheus en discriminerend uit, dat men zich in de koffiebar genoodzaakt zag om (dreigende) moeilijkheden te voorkomen, de Sint met zijn Zwarte Piet met krachtige hand naar buiten te werken. Op de openbare weg -de Vlasmarkt- is het toen nog tot een treffen gekomen tussen enkele goedwillende particulieren en de Sint met zijn knecht.
Het vechtende gezelschap rolde enige tijd over het wegdek, waarbij onder de meer de mijter de staf van Sinterklaas verloren zijn gegaan. Deze attributen zijn nog steeds zoek. Het conflict leek een gelukkige wending te nemen, toen Sint en Piet, die hun belagers wisten af te schudden, overeind krabbelden en zich enigszins herstelden. Op dat moment echter stelde Zwarte Piet voor zijn meester naar huis te brengen. Het gevolg was een tweegevecht tussen Sint en Piet, dat juist zijn hoogtepunt bereikte toen een surveillancewagen van de gemeentepolitie de Vlasmarkt opzwenkte. Zwarte Piet werd in staat geacht zelfstandig zijn weg te vervolgen maar Sinterklaas moest mee naar het bureau om de nacht ter ontnuchtering in de cel door te brengen. Hij is intussen op vrije voeten gesteld."
Kees Wesdorp licht het verhaal over de dronken Sinterklaas toe op 'Mijns Inziens': "De sinterklaas Was Jaap Luitwieler en Zwarte Piet was Ruben Oreel. Beiden prominente klanten van de voormalige Zanzibar. Na een avond van noeste arbeid met een schare van brave kindertjes op schoot, hetgeen gepaard ging met het onvermijdelijke "Sinterklaas lust zeker wel een borreltje" werd het tijd voor een broodje bij Hans Jonkergouw op de vlasmarkt. Mede omdat Hans Jonkergouw het begrip dicriminatie niet kende was het aantal klanten van Molukse afkomst in diens etablisement onevenredig groot.En toen Sinterklaas bij binnenkomst blij verrast kraaide: "allemaal Zwarte Pieten!!" brak de pleuris uit. Dat ook Jaap Luitwieler geen discriminatie in de zin had was de klandizie even ontgaan en doordat Sinterklaas door de fysieke aanval zich oprecht onheus bejegend voelde heeft uiteindelijk geleid tot de onverzettelijkheid welke zo breed in de krant is benadrukt. Zowel Jaap als Ruben hebben zich verder als uitermate brave burgers ontwikkeld zodat de vermeende karakterfout inmiddels ruimschoots is gelogenstraft. Al is Jaap de smaad van het voorval nooit helemaal te boven gekomen. Vele jaren later kon je er bij Jaap nog steeds beter niet over beginnen."
Externe links
Bronnen
- Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
- Foto's: Zeeland in Beeld Zeeuws Archief