Middelburg Dronk

De Kroon

 

De Kroon

Markt 12
Middelburg

 

Een café dat tussen 1907 en 1926 was gevestigd op Markt C 4 (later vernummerd tot 12) in Middelburg, ook wel bekend als Kronenberg. De zaak was een voorloper van 'De Nieuwe Landbouw' en Lunchroom Hoogesteger.

Geschiedenis

1907
Jacob Kronenberg

Op 30 april 1907 melden Burgemeester en wethouders van Middelburg dat bij hen een verzoek is ingekomen van Jacob Kronenberg te Zaandam om verlof tot de verkoop van alcoholhoudenden drank, anderen dan sterken drank in perceel C nr.4 aan de Markt (MC 2-5-1907). Uit krantenberichten valt op te maken dat deze eigenaar slechts twee jaar in de zaak zat. In 1909 vertrekt Jacob Kronenberg naar de Gravenstraat waar hij het Amstel's Bierhuis begint (hij zit later ook nog in café Transvaal aan de Zandstraat in Middelburg).

1909
L. Verhulst en M. Verhulst-Louwerse

L. Verhulst (zie ook Melker) meldt op 1 mei 1909 dat hij zijn vergunning van de Herberg Schuiffelstraat heeft overgeplaatst naar café de Kroon. De Kroon blijft in het bezit van Lourus Verhulst tot zijn overlijden op 11 februari 1926. Zijn weduwe, Maatje Verhulst-Louwerse vraagt op 8 maart vergunning aan om de verkoop van sterken drank in het pand te mogen voortzetten en tegelijkertijd zet ze de Kroon te koop. Haar verblijf in de zaak duurt heel kort, want op 1 mei geeft ze aan te zijn verhuisd naar de Seisstraat en opent H.M.J. Hoogesteger in het pand Melksalon De Nieuwe Landbouw. De toevoeging Melksalon bestond al in 1914, maar ook toen had de eigenaar nog gewoon een drankvergunning. Op enig moment veranderde de Melksalon De Nieuwe Landbouw in Lunchroom Hoogesteger.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op: De_Kroon/fotos.


Naamgeving

Vernoemd naar de eigenaar.

Bijzonderheden

  • Uit het boek Dorp aan de Zeedijk: "Lourus Verhulst kwam in café 'De Kroon' op de Markt. Hij was gehuwd met een dochter van Frans Louwerse (zuster van Leintje Louwerse uit 1.) Hij was een broer van Jakobus Verhulst (Ko Mëlker)."

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen