Middelburg Dronk

De Oude Vlissingschepoort

 

De Oude Vlissingschepoort

Vlissingsestraat 60
Middelburg

 

Een logement dat in ieder geval tussen 1931 en 1945 was gevestigd aan de Vlissingsestraat K 65 (later vernummerd tot 60) op de hoek van de Beenhouwerssingel, in Middelburg - wellicht zat er eerder een herberg in het pand, Het Witte Kruis of Rotterdam (2), doch daar zijn nog geen gegevens over bekend.

Geschiedenis

1931
N.G. van Hoepen

In 1931 vraagt Nicolaas Gillis van Hoepen verlof voor de verkoop van alcoholhoudenden drank, anders dan sterken drank op het adres Vlissingse straat K 65 te Middelburg - hij trouwt in 1933 met Lodevica Bernhardt uit het Duitse Darmstadt (zeeuwengezocht [1]). In 1940 staat N.G. van Hoepen op het adres Vlissingsestraat 60 geregistreerd als werktuigkundige (zeeuwengezocht [2]) en heeft het logement wellicht opgehouden te bestaan. Uit een foto blijkt wel dat in 1962 nog een pension op het adres was gevestigd.

Foto's


Naamgeving

Aangezien de naam van het logement vooralsnog ontbreekt, is gekozen voor de naam die het pand midden 19de eeuw droeg.

Bijzonderheden

  • De foto rechtsboven (ca. 1960) toont Vlissingsestraat K 65, hoek Beenhouwerssingel - in het pand ernaast, Vlissingsestraat K 64, was eind 19de eeuw het bierhuis van S.L. Kipping gevestigd.
  • De vader van Nicolaas Gillis, Jacobus Constantinus van Hoepen zat eerder in De Zwarte Ster tegenover De Oude Vlissingsche Poort.

Mooie verhalen

Het bestaan van dit logement wordt bevestigd door opgetekende herinneringen van bewoners in de publicatie Vlissingsestraat Middelburg, heden & verleden (Tuinarchitektenburo Arend Jan van der Horst, 2007). De heer Leynse, die een groente- en fruithandel in de straat had, maakte op enig moment een, handgeschreven, overzicht van bewoners van de straat tussen 1940 en 1960. Bij het hoekhuis Vlissingsestraat/Beenhouwerssingel geeft hij aan: "Van Hoepen had kostgangers, platvoeten, pijpje en een Duitse vrouw."

Externe links

Bronnen