Middelburg Dronk

Di-Vers

 

Di-Vers

Vlasmarkt 13
4331 PC Middelburg

0118-640957
divers@arduin.nl
Facebook

 

Een restaurant van stichting Arduin, dat tussen 2009 en oktober 2016 was gevestigd aan Vlasmarkt 13 in Middelburg. De zaak was een opvolger van The Beachclub, Sports en La Pampa.

Geschiedenis

2009
Arduin

In juli 2009 wordt restaurant Di-Vers aan de Vlasmarkt 13 in Middelburg geopend. Het restaurant is onderdeel van Arduin; er werken licht verstandelijk gehandicapten in de bediening en in de keuken.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Di-Vers/fotos.


Naamgeving

Eigenaars

  • Arduin

Bijzonderheden

Arduin baat tevens 't Spiegeltheater en lunchroom Dustochuit.

Mooie verhalen

Over de reorganisatie bij Arduin en de sluiting van Di-Vers op 'Wij zijn De Stad', 29 september 2016:

"Er gebeurt heel veel bij Arduin momenteel. De stichting is aan het reorganiseren en dat blijft natuurlijk niet onopgemerkt. Wij kregen het gevoel dat een flink aantal panden in Middelburg verkocht zal worden. Daar wilden we natuurlijk meer van weten. We liepen gisteren daarom even binnen bij Di-Vers in de Vlasmarkt en bij Knip-Oog in de Lange Noordstraat, en we zochten contact met bekenden die voor de organisatie werken. Maar helaas: niemand wilde er al te veel over kwijt. Er werd niet ontkend dat er van alles zou gaan veranderen, maar we werden door iedereen doorverwezen naar Gerben Rodts, manager Werken en Leren bij de organisatie. We belden hem dus, eerlijk gezegd met de verwachting dat we daar niet veel wijzer van zouden worden.

Dat vooroordeel bleek onterecht. Gerben belde na vijf minuten terug en liet weten graag tekst en uitleg te willen geven en desgewenst meteen ook. Een aangename verrassing, vonden we. Nog geen half uur later schoof hij bij ons op het terras. Gezellig!

Gerben vertelde eerst het een en ander over Arduin zelf, en over zijn eigen achtergrond (hij komt niet uit de zorg, maar was jarenlang ondernemer, onder meer met een eigen sportschool in Vlissingen) maar we kwamen daarna al snel op de vraag hoe het nu precies zit, met het vastgoed van de organisatie. Ook dat bleek genuanceerder te liggen dan we dachten. Het is niet zo dat alles zonder meer wordt afgestoten. Er is vooral gekeken naar locaties die meer geld kosten dan ze opleveren en die ook niet per se bijdragen aan de integratie van cliënten in de samenleving (inclusie). Voor locaties die goed draaien verandert er eigenlijk niet zo veel. Zo blijft Lunchroom Dustoch aan de Korte Geere gewoon, net als de fietsenstalling op het Zusterplein, het Getij in de Stromenwijk en de kwekerij bij Park Overwater.

Restaurant Di-Vers vertrekt wel uit Middelburg, maar de medewerkers hebben al een nieuw project toegewezen gekregen: samen met andere organisaties gaan zij de lunchroom van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis exploiteren. De kans is groot dat bestaande pand in de Vlasmarkt verkocht zal worden.

Wasserij de Zeepbel in de Lange Noordstraat blijft bestaan, maar verhuist misschien wel, want de bovenverdiepingen van het pand worden niet of nauwelijks benut. Een mogelijke nieuwe locatie is het pand van Knip-Oog, op nummer 20 in dezelfde straat, want die locatie komt vrij omdat Knip-Oog zal verhuizen naar de Fagotweg, waar Arduin al een drukkerij heeft en waar nog veel ruimte beschikbaar is. Volgens Gerben zal de dagbesteding voor cliënten daar straks gevarieerde zijn dan nu het geval is.

Ook Atelier V in de Verwerijstraat verhuist naar de Fagotweg. Dat mooie pandje naast de Oostkerk zal waarschijnlijk ook verkocht gaan worden.

Het Spiegeltheater aan de van Sprengerlaan zal ook verdwijnen, maar zowel de theater- als muziektak van de organisatie krijgen een nieuwe locatie toegewezen. De grond bij Hof Rittenburg blijft eigendom van Arduin. Het is niet uitgesloten dat er later op die plek iets nieuws komt. Maar daarover kan in dit stadium nog niks concreets gemeld worden.

Tot slot is het grote kantoor van de directie, aan de Seissingel, ook verkocht. Voor alle medewerkers daar wordt nog naar een nieuwe locatie gezocht.

Veranderingen genoeg, maar het is dus niet zo dat er opeens allemaal gaten zullen vallen in Middelburg Centrum. En hoewel wij niet goed zijn ingevoerd kunnen we deze nieuwe visie, Arduin 2.0, toch wel volgen. Sinds dat bezoekje aan Atelier V spraken we met heel wat medewerkers over de veranderingen. Juist die panden kwamen in ieder gesprek terug. Hoeveel zijn er daarvan nodig om cliënten goed te laten integreren in de samenleving, en werkt dat dan ook overal? Die vraag kwam bij ons als buitenstaanders al op, maar dus ook bij de organisatie zelf. Dat neemt niet weg dat het voor sommige betrokkenen even lastig zal zijn om te wennen aan de nieuwe situatie, maar daar wordt voor ons gevoel zorgvuldig mee omgegaan.

We wensen iedereen hoe dan ook succes met alle veranderingen en we bedanken Gerben voor de tijd die hij voor ons nam. Arduin is De Stad!

Externe links

Bronnen

  • Foto's: PZC, Izaäk Verkeste en Bas Hopmans/Website Di-vers
  • Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek