Middelburg Dronk

Dokzicht

 

Dokzicht

Dam 40
4331 ND Middelburg

 

Een café aan de Dam (zuidzijde) G 60 (later vernummerd tot 40) te Middelburg.

Geschiedenis

1913
Nicolaas Maartense

In juli 1913 vraagt Nicolaas Maartense, die eerder in Buitenlust aan de Nieuwe Vlissingseweg zat, verlof A aan voor het pand Dam G 60 in Middelburg en hij opent zijn café begin augustus. Hij zit 3 jaar in zijn café, want in oktober 1916 wordt het pand te huur aangeboden en vestigt zich een kapper in het pand waarmee de horecafunctie vervalt.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Dokzicht/fotos.


Naamgeving

Het café keek uit op het Prins Hendrikdok.

Bijzonderheden

  • Het café Dokzicht was lang een schim die maar niet in beeld kon worden gebracht tot Simon van Kleven met de verlossende foto kwam. Hij vertelde erbij dat de consoles boven de deur van het pand ernaast - Dam G 59 (later vernummerd tot 38) - nog steeds aanwezig waren; waarvan akte.
  • Er is lang gedacht dat café Dokzicht een opvolger was van café Dok dat in het pand ernaast - Dam G 61 (later vernummerd tot 42-44) - zat, maar bronnenonderzoek heeft geleerd dat er in de periode 1913-1919 andere nering in dat pand werd gedaan.
  • Wellicht bestond er een familierelatie tussen Guillaume Lucas de Zeeuw en Johannes Baptiste de Zeeuw die in Belge, Cikardie, L' Union d'Or, Rotterdam, Rotterdamsche Koffijhuis en Het wapen van Middelburg zat. De geschiedenis over Guillaume is uiterst karig - er werd slechts gevonden dat hij, geboren in 1890, in 1898 bij de burgerlijke stand van Middelburg werd ingeschreven. Er stond niet bij wie zijn ouders waren, wat de suggestie wekt dat hij of een aangenomen kind of een later pas door de vader erkend kind was. Het zou dus kunnen zijn dat hij een buitenechtelijke zoon van Johannes Baptiste was, maar dat is louter wishful thinking.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Dam G 60 (later vernummerd tot 40) Middelburg

Externe links

't Dok weer droog: De geschiedenis van het Middelburgse Prins Hendrikdok in De Wete (PDF)

Bronnen