Middelburg Dronk

Don Suisse

 

Don Suisse

Molenwater 1
Middelburg

 

Een restaurant, onderdeel van Miniatuur Walcheren, dat tussen 1954 en 2008 was gevestigd aan het Molenwater 1 te Middelburg.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Don Suisse/fotos.


Geschiedenis

1954
C.F. Elslander

Op 25 juni 1954 opent koningin Juliana Miniatuur Walcheren aan het Molenwater 1 in Middelburg. De speciaal opgerichte Stichting Nieuw Walcheren verpacht het restaurant Don Suisse en C.F. Elslander is in 1954 de eerste exploitant - hij baat tegelijkertijd De Schouwburg aan het Molenwater uit. Elslander overlijdt in 1959 aan de gevolgen van een noodlottige val.

1959
J.T. Goudzwaard en J. Lamens

Goudzwaard en Lamens zijn exploitanten tot eind jaren '70 - in 1967 nemen ze tevens restaurant De Beurs in Vlissingen over. Na 1971 verdwijnt de naam Don Suisse en heet de zaak gewoon restaurant Miniatuur Walcheren.

1962
C.F. Hintzen

In 1962 verkoopt Cees (C.F.) Hintzen zijn cafe-restaurant Abeele aan de Nieuwe Vlissingseweg en wordt hij zetbaas in Don Suisse - het is nog niet bekend hoelang hij zetbaas was.

1980
J.H. Wouterse

Exploitant Wouterse beleeft roerige tijden in het begin van de jaren '80 ten aanzien van een eventuele overname van Miniatuur Walcheren door de gemeente Middelburg - hij blijft exploitant tot eind jaren '80. Begin jaren '80 worden er ook exposities in het restaurant georganiseerd.

1990
A. van Mastrigt

Van Mastrigt en echtgenote exploiteren het restaurant tot 1999.

1999
Sven van Rijswijk en Edgar Angelini

Per 1 maart 1999 nemen Sven van Rijswijk en Edgar Angelini de exploitatie van Miniatuur Walcheren over. Een aantal jaren later nemen ze ook het Arsenaal in Vlissingen over. Op 26 oktober 2008 sluiten Van Rijswijk en Andolini de deuren van Miniatuur Walcheren en ze heropenen Minimundi in mei 2009 op het ZEP-terrein. Hun bedrijf op dat terrein omvat tevens een voetbalmuseum en het voetbalcafe De Derde Helft. De gemeente Middelburg heeft vergevorderde plannen voor de bouw van een nieuwe schouwburg op de locatie van Miniatuur Walcheren.

Naamgeving

De naam Don Suisse verwijst enerzijds naar het type houten barak waarin het restaurant gevestigd was en anderzijds naar de Zwitserse hulporganisatie die oorlogsslachtoffers steunde - de naam Don suisse veranderde later in Swissaid.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

  • Kleindochter Monique Reijnders vertelt dat haar opa C.F. Hintzen in Don Suisse werkte als zetbaas. Hij werkte o.a. samen met Jan Ots, wat waarschijnlijk geen goede combinatie was. Cees Hintzen heeft zo'n 4 jaar de zaak gezeten, waarschijnlijk op basis van seizoenswerk. Zijn vrouw Riet Hintzen-Lossez werkte ook in de zaak als kokkin. Nel Heicoop-Vader en Catharien Wissekerke waren keukenhulpen. Eén van de kelners was Arie Sinke, een andere stond bekend als 'Kleine Jan'.

Externe links

Bronnen