Middelburg Dronk

Het Fransche Schild

Het Fransche SchildTurfkaai 7-9 Middelburg 4de pand van links, ca. 1900.jpg
Algemeen
Soort Cafe
Eigenaar A.P. Arnoldus
Adres Turfkaai H 183
Links
Tijdlijn
Periode 1890-1900
Gebied
Zie ook Turfkaai

Tapperij annex winkel aan de Turfkaai H 183 (later vernummerd tot 7-9) te Middelburg.

Geschiedenis

1889
N.P. Gardenier

In april 1889 vraagt N.P. Gardenier, huisvr. van A. Geene, Verlof A aan voor het pand Turfkade H 183 in Middelburg. Neeltje Pieternella Gardenier is de echtgenote van schipper Adriaan Geene (zeeuwengezocht [1]).

1890
A.P. Arnoldus

A.P. Arnoldus vraagt in april 1890 Verlof A aan voor het pand Turfkade H 183 in Middelburg. Hij staat van 1892 op het adres ingeschreven als Winkelier in kruidenierswaren en tapper (zeeuwengezocht [2]) een combinatie die in die tijd vaker voorkwam; men kon toen zelfs bij sommige schoenmakers een biertje drinken. Abraham Pieter Arnoldus staat in november 1903 nog tye boek als Winkelier (zeeuwengezocht [3]), maar in december 1910 doet hij afstand van zijn drankvergunning en vervalt de horecafunctie van Het Fransche Schild.


Foto's


Naamgeving

Aangezien de naam van de tapperij vooralsnog ontbreekt, is gekozen voor de oorspronkelijke naam van het pand - die naam werd vaak gebruikt als naam van een herberg (zie ook bij bijzonderheden).

Bijzonderheden

  • De naam die het pand in de eerste helft van de 19de eeuw droeg, doet vermoeden dat er vroeger al een herberg in het pand zat. In de 18de eeuw zat namelijk herberg Het Schild van Vrankryk (ook wel het Fransse Schilt genoemd) in de Bellinkstraat en in de 17de eeuw zat herberg T Fransche Schilt in de Langstraat te Arnemuiden.
  • Twee huizen verder, op Turfkaai H 185, zat de Bierhalle Turfkaai.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Turfkaai H 183 (later vernummerd tot 7-9) Middelburg.

Externe links

Bronnen