| ||||||||
|
Beschrijving
Koffiehuis aan de Balans A 59 (later vernummerd tot 4) - op de foto het middelste pand rechts van de fontein. Voorloper van Het Veersche Veerhuis.
Geschiedenis
In 1758 zit Albertus Fransen in Het Middelburgsche Koffy Huis - ook wel Het Turksche Koffy Huis genoemd - aan de Abdijzijde van de Balans. Franken wil een sociëteit in het pand oprichten, maar de stedelijke overheid stak daar een stokje voor. Men verbood koffieschenkers om kamers te verhuren tot het houden van een sociëteit of voor bijeenkomsten van particuliere gezelschappen van meer dan drie tot vier personen. Fransen zit in 1775 nog in de zaak - in augustus 1782 koopt hij een huis in de Lange Singelstraat van Johannes Muntener voor 550 pond Vlaams (zeeuwengezocht [1]). In 1783 staat Het Middelburgsche Koffy Huis te koop, W.C. Semlaar koopt het en later vestigt burgersociëteit De Unie zich in het pand. Op 5 maart 1795, Zijnde het Eerste Jaar der Bataafsche Vrijheid, wordt Eene Volksvergadering en Burger Societeit opgericht in Het Middelburgsche Koffy Huis. Aanvankelijk droeg deze de naam Volks-Sociteit of ook wel Vaderlandsche Societeit, wat al snel veranderde in societeit De Vergenoeging.
Foto's
Meer afbeeldingen zijn te vinden op Het Middelburgsche Koffy Huis/fotos
Naamgeving
Eigenaars
- Albertus Fransen 1758-1783
- W.C. Semlaar 1783-
Bijzonderheden
In het begin van de 18de eeuw werd het aantal koffiehuizen in Middelburg opzettelijk laag gehouden (vijf in 1710). Daarbij kan een rol gespeeld hebben, dat koffiehuisbezoek het debiet van herbergen waar door de stad belaste bieren en wijnen werden gedronken, verminderde. Dat koffiehuizen ideale plaatsen waren waar de van de regering uitgesloten burgerij over politiek kon discussiëren, zal ook niet onopgemerkt zijn gebleven. In het roerige jaar 1703 verbood de stad koffiehuishouders om kamers voor vergaderingen beschikbaar te stellen.
Mooie verhalen
Van 1841 tot 1849 waren Hu(i)bertus Frederiks (schrijnwerker) en Ardina Gouswaardt geregistreerd op het adres (zeeuwengezocht [2] - in 1849 emigreerden ze met hun 6 kinderen ten gevolge van de werkloosheid (zeeuwengezocht [3]) naar Amerika. Zie ook de externe link, pagina 16.
Adres en contactgevens
Balans A 59 (later vernummerd tot 4) Middelburg
Externe links
Bronnen
- Foto's: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek en collecties Peter Carol en Rob van Hese
- Tekst: Een bijzonder huis op een bijzondere plek; Het Van der Perrehuis in Middelburg en zijn omgeving - Zeeuws Archief 2000
- Krantenknipsels: Historische Kranten Koninklijke Bibliotheek