Middelburg Dronk

Het Veersche Veerhuis

 

Het Veersche Veerhuis

Balans 4
Middelburg

 

Een herberg die tussen 1820 en 1839 was gevestigd aan de Balans A 59 (later vernummerd tot 4) - op de foto het middelste pand rechts van de fontein. Men kon er in elk geval jenever krijgen.

Geschiedenis

1820
Johanna de Kat

Johanna de Kat dreef van 1820 tot 1822 een herberg annex koffiehuis op de Balans 4 in Middelburg. Ze trouwde in 1820 met een zoon van Henri Warnau, die al jaren koffiehuishouder aan de Markt was - later trouwt ze met Lauwrens Gillis van de herberg Gillis aan de Nieuwe Kerkstraat. Wanneer ze in 1839 overlijdt (zeeuwengezocht [1]) staat ze nog steeds ingeschreven als tapster. In 1855 was echter op het adres Balans A 59 uit de hand te koop een sinds jaren bestaande Tapperij en Herberg. In 1859 staat wederom een Tappersbedrijf te koop nu op het adres Balans A no 59/60. Uit de concordantie valt op te maken dat A 59 en A 60 zijn vernummerd tot Balans 4 en 6 en dat ze gelegen zijn aan de Abdij kant van de Balans. Met andere woorden de zaak was gevestigd op de hoek van de Sint Pieterstraat.

Foto's


Naamgeving

De naam verwijst naar het feit dat de bodedienst naar Veere vroeger vanuit het logement vertrok - zie bovenstaande advertentie uit de Middelburgsche Courant van december 1783.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

De doodstraf voor Toon Kanaar

Op donderdagavond 25 januari 1821 kreeg Toon Kanaar ruzie met zijn vriendin Nettie Boom. Hij stak haar neer bij het hek van de Koopmansbeurs op de Korte Burg. Daarna trof hij twee vrienden voor de herberg Het Veersche Veerhuis en ging met hen naar binnen om een glas jenever te drinken. Na ook nog in de herberg van Laurens Gilles de nodige jenever gedronken te hebben ging hij vervolgens naar de herberg Schoonzicht aan het Molenwater. Daar meldde hij de kastelein dat hij de volgende dag zijn schulden zou aflossen. Ook bestelde hij een glas jenever maar liet dat vervolgens weer terug schenken in de fles. Na ongeveer een kwartier verliet hij de herberg en ging op weg naar huis, waar hij werd opgepakt. Hij kreeg de doodstraf en werd ter dood gebracht op 25 juni 1821 voor het stadhuis te Middelburg.

Het complete verhaal over de moord op Nettie Boom kan worden gelezen in het verhaal 'Beminnelijke Engel - een gepassioneerde moord in Middelburg in 1821' (PDF), van J.H. Midavaine.

Externe links

Bronnen