Middelburg Dronk

Schoonzicht

 

Schoonzicht

Molenwater
Middelburg

 

Een herberg die tussen 1806 en ca 1846 was gelegen aan het Middelburgse Molenwater. In de zaak kon men in ieder geval jenever kon krijgen. De zaak was een voorloper van De Acacia.

Geschiedenis

1806
Lodewijk de Graaff

In de zogenaamde lootjesboeken van het Onze Lieve Vrouwegasthuis uit 1806 komt een vermelding voor van herberg Schoonzicht. Deze luidt dat Aaltje Stillerie, meid van Lodewijk de Graaff in de herberg Schoonzigt bij de Koepoort, in september patiënt van het gasthuis is. Lodewijk de Graaf overlijdt op 10 februari 1808 op 67-jarige leeftijd (zeeuwengezocht [1]).

1828
H. Warnas

Een advertentie uit de Middelburgsche Courant van 9 augustus 1828 geeft aan dat H. Warnas in Schoonzicht aan het Molenwater zit. In 1812 is Hendrik Warnas gevangenbewaarder (zeeuwengezocht [2]) en 4 jaar later zit hij er achter de tralies (zeeuwengezocht [3]). Het is nog niet bekend hoelang Warnas in Schoonzigt zat - hij zat eerder in Rosendaal en In de Rozenboom.

1843
J. Maas

In een advertentie in de Middelburgsche Courant van 31 december 1842 meldt J. Maas dat er op 2 januari 1843 Harmonie-Muzijk en Bal in het Schoonzicht op het Molenwater is. Maas nam in februari 1842 De Acacia over en gaf Schoonzicht zijn naam terug - het is niet bekend hoelang Maas nog in de zaak zat.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Schoonzicht/fotos


Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

De doodstraf voor Toon Kanaar

Op donderdagavond 25 januari 1821 kreeg Toon Kanaar ruzie met zijn vriendin Nettie Boom. Hij stak haar neer bij het hek van de Koopmansbeurs op de Korte Burg. Daarna trof hij twee vrienden voor de herberg Het Veersche Veerhuis en ging met hen naar binnen om een glas jenever te drinken. Na ook nog in de herberg van Laurens Gilles de nodige jenever gedronken te hebben ging hij vervolgens naar de herberg Schoonzicht aan het Molenwater. Daar meldde hij de kastelein dat hij de volgende dag zijn schulden zou aflossen. Ook bestelde hij een glas jenever maar liet dat vervolgens weer terug schenken in de fles. Na ongeveer een kwartier verliet hij de herberg en ging op weg naar huis, waar hij werd opgepakt. Hij kreeg de doodstraf en werd ter dood gebracht op 25 juni 1821 voor het stadhuis te Middelburg.

Het complete verhaal over de moord op Nettie Boom kan worden gelezen in het verhaal 'Beminnelijke Engel - een gepassioneerde moord in Middelburg in 1821' (PDF), van J.H. Midavaine.

Externe links

Bronnen