Middelburg Dronk

Rosendaal

 

Rosendaal

Vlissingsesingel
Middelburg

 

Een herberg annex koffiehuis in 't Zanddorp in Middelburg omstreeks 1787. De zaak was een voorloper van herberg Burgerhout. De herberg lag aan de toenmalige 'Cingel', later de Vlissingsesingel, buiten de Langevielebrug, in de wijk 't Zand, dat in die tijd nog tot de gemeente Koudekerke behoorde.

Geschiedenis

1787
G. van Giessen

Op 17 juli 1787 koopt Gerrit van Giessen een huis op 't Zand van Jan Hendrik Zandman (what's in a name) voor 703 pond Vlaams (zeeuwengezocht [1]) In dat jaar krijgt hij een tapvergunning en begint hij de herberg Rosendaal.

1818
C.L. Mulder

C.L. Mulder is in 1819 herbergier in Rosendaal - een advertentie uit de Middelburgsche Courant van 23 november geeft aan dat hij een meid zoekt voor de herberg. Wanneer hij eind 1820 vertrekt naar de Chinese Tuin, wordt hij opgevolgd door H. Warnas.

1821
H. Warnas

Hendrik Warnas zit van 1821 tot 1822 in de herberg - in 1822 neemt Pieter Walef de zaak over en doopt hem om tot Burgerhout. In 1822 neemt Pieter Walef de zaak over en doopt hem om tot Burgerhout - Warnas opent in februari 1827 een affaire op het Middelburgse Koorkerkhof: In de Rozenboom en hij zat later nog in Schoonzicht op het Molenwater.

Foto's


Naamgeving

Rozendaal was de naam die het pand al droeg voor het een herberg werd.

Bijzonderheden

Uit een stadsresolutie van de Gemeente Vlissingen: "Gerrit van Giessen gepermitteert op `t Zand te tappen, dit is de herberg Rosendaal op Cingel van Middelburg op `t Zand onder Coudekerke vlak over de Langevijle poort, 28-07-1787"

Mooie verhalen

Hendrik Warnas stond in 1812 als gevangenenbewaarder op het adres Kousteensedijk 2 (zeeuwengezocht [2]) - later ook nog als conciërge. In 1816 staat hij nog steeds geregistreerd op de Kousteensedijk, nu echter als gedetineerde (zeeuwengezocht [3]).

Externe links

Bronnen