Middelburg Dronk

Het Roosje (2)

 
 

Een café dat tussen 1985 en 1989 was gevestigd aan Turfkaai 1 in Middelburg, op de hoek met de Sint Janstraat. De zaak was een opvolger van De Burcht van Antwerpen en Mariposa en een voorloper van café Time Out.

Geschiedenis

1985
Ad Schout en Roswitha van Luijk

Op 18 maart 1985 openen Ad Schout en Roswitha van Luijk café Het Roosje - later adverteren ze ook als dartcafé Het Roosje. In 1989 vertrekken ze en komt café Time Out in het pand.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Het Roosje (2)/fotos.


Naamgeving

Mogelijk een verwijzing naar de voorloper uit de jaren '20, van P. Bos: Het Roosje, maar volgens het krantenartikel een verwijzing naar het interieur.

Bijzonderheden

  • Een citaat uit het Walchers Bierboek (1986):

"Op de hoek van de Turfkaai en de Sint Janstraat vind je Het Roosje, dat in feite is opgebouwd uit drie panden. Het voorste, 'De Burght van Antwerpen' herbergde voor en na de Tweede Wereldoorlog een sigarenzaak, daarna trok men het pand 'Oudenaerde' erbij en werd het een friteszaak met café. Enige jaren geleden verdween de friteszaak en nu is het een gezellig café met een keuken waar je een goede maaltijd kunt bestellen. 't Roosje kenmerkt zich door de gezellige, huiselijke inrichting, met intieme zithoekjes en een voelbare gastvrijheid. En dat waardeert men. Ook de vele buitenlandse bezoekers die hier altijd wel een biertje van hun smaak vinden. Behalve een dartbord en een poolbiljart is er ook een uitgebreide leestafel."

  • De genoemde panden op nummer 1 en 3 hebben een lange geschiedenis, maar die geschiedenis werd niet alleen door café's geschreven. Tussen 1900 en 1950 zaten er bijvoorbeeld een kleremaker en sigarenzaak in het pand, maar in de jaren '20 zat er dan weer wel een café, namelijk: Het Roosje. Anno 2011 is op nummer 1 een tandartsenpraktijk met bovenwoning gevestigd. Tussen 1960 en 2000 zaten er verschillende zaken op nummer 1 en 3: Lubercquo, Mariposa en De Burcht van Antwerpen. Het Roosje (2) werd opgevolgd door café Time Out

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen